Üdvözöljük a

Mentorprogram: a tudásukkal segítenek

honlapján!

-

Mentorprogram: a tudásukkal segítenek

Szerző: Czirbik Milán | 2019. szeptember 10.

Hajdú-Bihar megyében is elindult a beszállítói- és külpiaci mentoráltak kiválasztása.

 

A megyében működő multinacionális vállalatok és a helyi kkv-szektor szereplői között versenyképesség tekintetében (is) valóságos szakadék tátong, ezt a hatalmas űrt az Országos Vállalkozói Mentorprogram (a segítségnyújtás egyéb állami módozataival ötvözve) legalábbis képes lehet szűkíteni – erről Miklóssy Ferenc, a HBKIK elnöke beszélt annak kapcsán, hogy a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány közösen rendezte meg az Országos Vállalkozói Mentorprogram hajdú-bihari nyitórendezvényét a Kamara székházában.

 

Van perspektíva

 

„Reméljük, hogy sok olyan cég képviselője ült most itt, amely vállalkozások a mentoráció révén néhány hónap múlva sikeresen tudnak majd kapcsolódni a beszállítói láncba, illetve a külpiaci versengésbe. Ránk fér, hogy javuljunk ezeken a területeken (is), hiszen sok kis- és középvállalat számára a globális láncokhoz való kapcsolódás jelentheti a túlélés zálogát. Ehhez azonban az kell, hogy a kicsik hajlandóak legyenek tanulni, a nagyok pedig hajlandóak legyenek a sikerük zálogát (például a munkakultúrájuk vagy a technológiai fejlettségük lényegi elemeit) a kicsikkel megosztani. Kívánom, hogy e folyamat révén nőjön fel minél több olyan magyar multi, amelyek jelentős mértékű exportot és tőkekihelyezést tudnak majd megvalósítani. A dinamikus GDP-növekedésünk ugyanis tartósan aligha képzelhető ilyen kiemelkedő egyéni teljesítmények nélkül” - vetítette előre a magyar gazdaság sikerének a zálogát Miklóssy Ferenc.

 

Már lehet pályázni

 

Dr. Balla Gergely, az Országos Vállalkozói Mentorprogram operatív vezetője bejelentette, hogy szeptember 9-én, hétfőn megjelentek a hajdú-bihari beszállítói és külpiaci területen mentorálandó kis- és középvállalkozások kiválasztására vonatkozó pályázati felhívások. - Beszállítói mentoráltnak olyan, termelő tevékenységet folytató kkv-kat keresünk, amelyek be kívánnak lépni a hazai, illetve uniós/nemzetközi beszállítói láncokba. Külpiaci mentoráltnak pedig olyan kkv-k érdeklődését várjuk, amelyek exportképesek, bővíteni szeretnék külpiaci tudásukat, illetve (közepes vagy nagyvállalatok segítségével) be kívánják indítani külkereskedelmi tevékenységüket. A beszállítói alprogram keretében Hajdú-Biharban 3, a külpiaci alprogramban pedig 2 nagyvállalat várja mostantól a potenciális mentoráltak jelentkezését – mondta a projektvezető. Szavaiból kiderült, hogy a közös munka egyfajta „átvilágítással” kezdődik: aki megfelel, az E-learning tananyag segítségével, egyéni- és csoportos képzésekkel, illetve a mentoránál tett többszöri gyárlátogatással indulhat el azon az úton, ami az igazán kitartók számára egészen új perspektívákat nyithat meg. A tanulási folyamatnak az induláskor egy bemeneti, a végén pedig egy kimeneti mérés ad keretet.

 

Kiktől tanulhatnak?

 

Kiss-Ádám Rebeka, az MKIK megyei programkoordinátora a jelentkezési feltételek ismertetése mellett elmondta, hogy a beszállítói alprogramban megyénkben a Continental Powertrain Hungary Kft., az FAG Magyarország Ipari Kft. és az NI Hungary Kft. mentorcégek mellé várják 4-4-4 mentorálandó kkv. jelentkezését, miközben a külpiaci alprogramban a HAJDU Hajdúsági Ipari Zrt. és a MEDICOR Kéziműszer Zrt. mellé várják 6-6 mentorálandó kkv jelentkezését. A csoportos foglalkozásoknak a következő hónapokban a HBKIK debreceni székháza ad otthont, ugyanakkor a mentoráltak „második otthona” ez idő alatt a mentoruk gyára, telephelye is lehet…

A megyei projektnyitó rendezvény a mentor vállalatok laikusok számára is érdekes és szakmailag színvonalas bemutatkozásával ért véget, melyben kitértek a beszállítással és az exporttevékenységgel kapcsolatos gyakorlatukra, elvárásaikra és eddigi tapasztalataikra is, így már a nyitórendezvényen sok értékes információval lehettek gazdagabbak az érdeklődő vállalkozók.

 

(A pályázati felhívásokról és a jelentkezésről bővebb információval szolgál a projekt honlapja – www.vallalkozztudatosan.hu – és a megyei programkoordinátor)

 

Elérhetőségek, további információ:

Kiss-Ádám Rebeka, megyei programkoordinátor

Országos Vállalkozói Mentorprogram GINOP-1.1.2-VEKOP-17-2018-00001

4025 Debrecen, Vörösmarty utca 13-15.

Tel.: +36-20/372-9561

E-mail: kiss.adam.rebeka@mkik.hu

Honlap: www.vallalkozztudatosan.hu

 

 

Petneházi Attila