Üdvözöljük a

Hajdú-Bihar megyei alkotások is nyertek Magyar Kézműves Remek Díjat

honlapján!

-

Hajdú-Bihar megyei alkotások is nyertek Magyar Kézműves Remek Díjat

Szerző: Czirbik Milán | 2019. szeptember 27.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2002-ben indította útjára a „Magyar Kézműves Remek” pályázatot. A pályázat célja a kézműves értékek elismerése, bemutatása, a hazai és külföldi fogyasztók orientálása, a magyar termékek jó hírének öregbítése, a kézműves szakmák rangjának emelése, a magyar kézművesség turisztikai kínálatának gazdagítása, a népi kézműves mesterségek hagyományainak továbbéltetése, fejlesztése. A magyar kézműves hagyományok és adottságaik jobb hasznosítása érdekében született kezdeményezés keretében, a kiemelkedő kézműves termékek alkotói a ”Magyar Kézműves Remek” elismerő címben részesülhetnek.

A „Magyar Kézműves Remek” kitüntető oklevél mellett valamennyi díjazott lehetőséget kap arra, hogy használhassa a Magyar Kézműves Remek logót és termékéhez meghatározott tartalmú elismerő kártyát, termékcímkét készíthessen. A Magyar Kézműves Remek címet nyert pályázók termékeiből rendezett kiállítás OMÉK keretében, a Hungexpo területén tekinthető meg szeptember 26-29 között.

 

A 2019-ben meghirdetett „Magyar Kézműves Remek” pályázat ünnepélyes díjátadó rendezvényét, amelynek fővédnöke dr. Palkovics László innovációért felelős miniszter, 2019. szeptember 27-én tartották. A díjakat dr. Parragh László MKIK elnök, Pölöskei Gáborné szakképzésért és felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, Kovács J. Attila MKIK kézműipari alelnök és Horváth Vilmos, az MKIK turizmusért felelős alelnöke adta át.

 

A HBKIK és a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület múlt évben kötött Együttműködési Megállapodása alapján a két megyei szervezet közösen segíti ezt az évente meghirdetett országos pályázatot. Kommunikációs csatornáinkon közzétettük a pályázati felhívást, valamint a Hajdú-Bihar megyei alkotók pályamunkáinak Budapestre való szállításával járultunk hozzá a pályázók sikeréhez, egyben a kézműves hagyományok éltetéséhez, fenntartásához és továbbadásához.

 

Hajdú-Bihar megyéből a következő alkotók pályamunkái részesültek Magyar Kézműves Remek Díj elismerésben:

 

Gajdics Krisztián (Nádudvar) bőrműves, Szűrszíj című pályamunkája

A zsűri értékelése: A kivitelezés hímzésszerű kiváló mestermunka. Arányos szerkezetrendszer és ízléses kifinomult díszítés jellemzi.

 

Soós Bianka (Püspökladány) szőnyegszövő, takács Lakástextil garnitúra (Lövétei szedettes) című pályamunkája

A zsűri értékelése: Kézzel szőtt szép kompozíció, hibátlan kivitelezés, harmonizáló csipkeminta.

 

Soós Kálmánné és Csíbi Gyuláné (Püspökladány) cifraszűr készítő, varrónő, Karcagi cifraszűr című pályamunkája

A zsűri értékelése: Gyönyörű a nyargalásos technika, intenzív színhasználat és igényes kivitelezés.

 

Tóth Sándor (Debrecen) citerakészítő, "Virágmotívummal díszített citerák (alföldi típusú belsőfejes prím citera dunántúli hasas citera)" című pályamunkája

A zsűri értékelése: Szép virágmotívumokat használ, jó hangzású hangszer és igényes a kivitelezés.

 

Török László István (Hajdúszoboszló) fafaragó, Parasztbarokk étkező garnitúra című pályamunkája

A zsűri értékelése: Organikus tervezés, magas színvonalú technikai kivitelezés.

 

Gratulálunk a nyerteseknek!

 

 

Forrás: MKIK