Üdvözöljük a

A kormányhivatal idén ősszel is többféle támogatással segíti az álláskeresők elhelyezkedését

honlapján!

-

A kormányhivatal idén ősszel is többféle támogatással segíti az álláskeresők elhelyezkedését

Szerző: Czirbik Milán | 2019. szeptember 16.

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal a GINOP-5.1.1-15-2015-00001 Út a munkaerőpiacra elnevezésű programja keretében - a korábbi évekhez hasonlóan - 2019. év második félévében is támogatja a 25-64 év közötti regisztrált álláskereső elhelyezkedését.

A támogatás azon regisztrált álláskeresők esetében igényelhető, akik a program célcsoportjai közül bármelyikbe besorolhatóak:

 

1. A 25-64 év közötti nyilvántartott álláskeresők, akik a 2-7. kiemelt célcsoportba nem sorolhatók be
2. Pályakezdő (25-30 év közötti, felsőfokú végzettséggel rendelkező) álláskeresők
3. Legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkező álláskeresők
4. A gyermekgondozást és hozzátartozó ápolását követő újrakezdés nehézségeivel küzdő nyilvántartott álláskeresők
5. Legalább 6 hónapja regisztrált álláskeresők
6. 50 év feletti álláskeresők
7. Közfoglalkoztatásból a versenyszférába visszatérő álláskeresők csoportja

 

A kormányhivatal által nyújtható bérjellegű támogatások lehetőséget teremtenek arra, hogy a támogatott munkavállalók munkavégzés során szerezzenek szakmai gyakorlatot vagy speciális szakmai tudást, és emellett a vállalkozók által kifizetésre kerülő bérköltségek jelentősen csökkenthetőek.


A bérjellegű támogatások 6 hónap időtartamra vehetők igénybe, mértéke pedig a foglalkoztatót terhelő bér, és szociális hozzájárulási adó legfeljebb 70%, vagy 100%-a, ezt minden esetben a célcsoporti besorolás határozza meg. A munkáltatónak a támogatással érintett időszak felével megegyező időtartamban továbbfoglalkoztatási kötelezettséget kell vállalnia.


A bérjellegű támogatások mellett a támogatott időszakban a munkavállaló és a munkaadója részére egészben vagy részben megtéríthető a munkába járással kapcsolatos helyközi utazási költség abban az esetben, ha a résztvevő a munkába - a lakóhelye/tartózkodási helye és a foglalkoztatás helyszíne között - tömegközlekedési eszközzel utazik. Az utazási költségek támogatásának maximális mértéke a felmerülő utazási költségek 100%-a.


A vállalkozóvá válási támogatás a vállalkozói tevékenység beindítását segíti legfeljebb 6 hónap időtartamú, havonta a kötelező legkisebb munkabér összegéig terjedő támogatás formájában. Ezt a támogatási formát a vállalkozó igazolvány kiváltását megelőzően az 1-6. célcsoportokba tartozó regisztrált álláskereső személyek igényelhetik.


A lakhatási támogatás célja, hogy a lakóhelyüktől távol munkát vállalók lakhatási költségeit enyhítse, a mértéke, havi maximum 100 000,- Ft, legfeljebb 12 hónap időtartamra. A támogatás a program valamennyi célcsoportja számára igénylehető.


A támogatás iránti kérelmeket a foglalkoztatás, vállalkozóvá válás megkezdését megelőzően a GINOP-5.1.1-15 program célcsoportjába tartozó álláskereső lakóhelye/ tartózkodási helye szerint illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályára lehet benyújtani, ahol a támogatások nyújtásának részletes feltételeiről, illetve a kérelem és a hozzá kapcsolódó iratanyagok kitöltéséről és a benyújtás feltételeiről tájékozódhatnak az érdeklődők.