Üdvözöljük a

Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Cikkek

Hajdú-Bihar megyei alkotások is nyertek Magyar Kézműves Remek Díjat

2019. 09. 27. 14:59

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2002-ben indította útjára a „Magyar Kézműves Remek” pályázatot. A pályázat célja a kézműves értékek elismerése, bemutatása, a hazai és külföldi fogyasztók orientálása, a magyar termékek jó hírének öregbítése, a kézműves szakmák rangjának emelése, a magyar kézművesség turisztikai kínálatának gazdagítása, a népi kézműves mesterségek hagyományainak továbbéltetése, fejlesztése. A magyar kézműves hagyományok és adottságaik jobb hasznosítása érdekében született kezdeményezés keretében, a kiemelkedő kézműves termékek alkotói a ”Magyar Kézműves Remek” elismerő címben részesülhetnek.

KKV-k napja a debreceni Startup Héten

2019. 09. 26. 13:53

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Enterprise Europe Network irodája is részt vett Magyarország Budapesten kívüli legnagyobb hazai startup rendezvényén.

Indulhat a verseny: osztálykirándulás a nyeremény!

2019. 09. 25. 08:33

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HBKIK) „Passzoljátok vissza és kiránduljatok!” címmel versenyt szervez a Hajdú-Bihar megyei általános iskolák osztályközösségei számára: a legtöbb használt mobiltelefont leadó osztályok közül az első három helyezett osztálykirándulást nyer!

Holland tanulmányút az Inside Out EU projekt keretében

2019. 09. 20. 10:42

Egy háromfős magyar delegáció vett részt az Inside Out EU Interreg projekt soron következő tanulmányútján, mely a hollandiai Zwolle-ban került megrendezése 2019. január 23-24. között. Az út célja a KKV-k nemzetközi piacra jutását elősegítő holland jó gyakorlatok megismerése volt.

A Kamara is részt vett a hajdúszoboszlói Bioétel- és Borfesztiválon

2019. 09. 19. 16:53

Szeptember harmadik hétvégéje ebben az évben is a bio jegyében telt Hajdúszoboszlón. Az idén 17. alkalommal került megrendezésre a Bioétel- és Borfesztivál szeptember 13. és 15. között az Európa egyik legnagyobb fürdőkomplexumával büszkélkedő Hajdúszoboszlón.

XIV. Hajdúnánási Vállalkozói Nap

2019. 09. 19. 16:46

Vállalkozói és termelői kiállítással, szakmai előadásokkal, szórakoztató, sport- és gyerekprogramokkal várták az érdeklődőket a XIV. Hajdúnánási Vállalkozói Napon.

Átadták a Krones legnagyobb gyárát Debrecenben

2019. 09. 19. 10:40

A német vállalat beruházása erősíti Debrecen pozícióját, és segíthet abban, hogy a város Közép-Európa gazdasági központja legyen – hangzott el a gyárátadó ünnepségen.

A tudás alapú termelésre alapoztak

2019. 09. 19. 09:02

Ausztriai vállalkozás tulajdonosának lenni világszerte jó ajánlólevél; magyarok számára is.

 

Bármennyire is szomszédos ország Ausztria, mi, itt a keleti végeken mégiscsak hátrányosabb helyzetben vagyunk, mint mondjuk egy győri vagy szombathelyi honfitársunk, aki ausztriai cégalapításban gondolkozik. Márpedig egyre több magyar vállalkozó „jár hasonló cipőben”, persze nem véletlenül; az a helyzet, hogy egy ausztriai vállalkozás tulajdonosának lenni világszerte jó ajánlólevél; magyarok számára is – Erről Dr. Barabás László, a nyíregyházi Osztrák Konzuli Képviselet tiszteletbeli konzulja beszélt a HBKIK székházában abból az alkalomból, hogy az Austrian Business Agency (ABA), a nyíregyházi konzuli képviselettel és a HBKIK Enterprise Europe Network irodájával harmadik alkalommal rendezett ingyenes konzultációt az osztrák piac iránt érdeklődő vállalkozók számára Debrecenben.

A kormányhivatal idén ősszel is többféle támogatással segíti az álláskeresők elhelyezkedését

2019. 09. 16. 10:08

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal a GINOP-5.1.1-15-2015-00001 Út a munkaerőpiacra elnevezésű programja keretében - a korábbi évekhez hasonlóan - 2019. év második félévében is támogatja a 25-64 év közötti regisztrált álláskereső elhelyezkedését.

Többféle támogatással segíti az álláskereső fiatalok munkaerőpiaci helyzetének javítását a kormányhivatal

2019. 09. 16. 10:02

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal a GINOP-5.2.1-14-2015-00001 Ifjúsági Garancia kiemelt projektje keretében - munkaerőpiaci esélyeik növelése érdekében - támogatja a 25 év alatti nem foglalkoztatott és nem tanuló (NEET) regisztrált álláskeresők elhelyezkedését.

Mentorprogram: a tudásukkal segítenek

2019. 09. 10. 09:10

Hajdú-Bihar megyében is elindult a beszállítói- és külpiaci mentoráltak kiválasztása.

 

A megyében működő multinacionális vállalatok és a helyi kkv-szektor szereplői között versenyképesség tekintetében (is) valóságos szakadék tátong, ezt a hatalmas űrt az Országos Vállalkozói Mentorprogram (a segítségnyújtás egyéb állami módozataival ötvözve) legalábbis képes lehet szűkíteni – erről Miklóssy Ferenc, a HBKIK elnöke beszélt annak kapcsán, hogy a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány közösen rendezte meg az Országos Vállalkozói Mentorprogram hajdú-bihari nyitórendezvényét a Kamara székházában.

 

Aranyérmet szerzett Simon Krisztián bútorasztalos a 45. WorldSkills versenyen

2019. 08. 28. 10:23

Aranyérmet szerzett Simon Krisztián bútorasztalos a szakmák világversenyén Kazanyban, a 45. WorldSkills rendezvényen. A magyar csapat tagjai tizenegy Kiválósági Érmet kaptak a szakmájukban elért, átlag feletti teljesítményért. Hajdú-Bihar megyéből Nagy László autószerelő, Mészáros Bálint informatikai rendszerüzemeltető és Apagyi Bence nehézgép-szerelő szakmában jutott ki a rangos világversenyre. Közülük Mészáros Bálint, a Debreceni Szakképzési Centrum Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma diákja Kiválósági Érmet kapott. Az országok közötti versenyben Magyarország az éremtáblázat első harmadában, a 20. helyen zárt, ami az eddigi legjobb eredménye.

Partnerkeresés: PFE GmbH - rozsdamentes acéltartály gyártása

2019. 08. 27. 09:46

A Pneumatische Fördersysteme Eschweiler GmbH olyan magyarországi OEM (Original Equipment Manufacturer) alvállalkozót keres, aki ipari keverőgépek, reaktorok végső gyártásához szabványosított rozsdamentes acéltartályokat gyárt. Követelmény a magas minőség, különösen a darabolási és hegesztési technológiák terén.

„Tanulni márpedig sohasem szégyen”

2019. 08. 21. 10:37

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Enterprise Europe Network debreceni irodája és a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. nemzetközi (magyar-román-ukrán) üzletember-találkozót szervezett a Farmer Expo keretében augusztus 16-án, pénteken a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum éttermében. Miniriportunk ott készült.

 

Az MLBKT 2019-ben is díjazza a szakma kiválóságait!

2019. 08. 16. 10:17

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság idén is meghirdeti szakmai díjait. Idén új díjjal bővül a paletta: A Jövő Vezetője címre is lehet nevezni ígéretes fiatal munkatársat.

Farmer Expó: a klímaváltozás jegyében

2019. 08. 15. 15:05

Kamaránk Vásárdíját ebben az évben is a legszebbnek ítélt kiállítási tér érdemelte ki.

 

300 kiállító, 17 ezer négyzetméteren mutatja be termékeit és szolgáltatásait a XXVIII. Farmer Expón augusztus 15-18. között a Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campusán. A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Vásárdíját idén a szentesi székhelyű Délalföldi Kertészek Szövetkezete kapta. Az elismerést – melyet Miklóssy Ferenc, a HBKIK elnöke adott át Ledó Ferenc korábbi elnöknek – a cég a legszebbnek és leginkább informatívnak ítélt vásári standjával érdemelte ki. A megnyitó fényét tovább emelte, hogy a Magyarok kenyere program keretében idén is felszentelték és megáldották azt az új kenyeret, ami a hajdú-bihari gazdák által felajánlott 60 tonna búzából készült veknik egyike.

A Kamara is részt vett a 8. Hajdúsági Expón

2019. 08. 12. 15:04

Immár nyolcadik alkalommal, 2019. augusztus 9. és 11. között rendezték meg a Hajdúsági Expót és Traktorhúzó Európai Kupát Hajdúböszörményben, a Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium traktorhúzó pályáján és az iskola melletti négyhektáros kiállítási területen. Az expón a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara színvonalas standdal várta az érdeklődőket.

FELHÍVÁS: Mutassa be Ön is vállalkozását, cégét a XIV. Hajdúnánási Vállalkozói Napon!

2019. 08. 10. 14:54

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Hajdúnánási Szervezete együttműködve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar Megyei Szervezetével és a Hajdúnánás Városi Önkormányzattal, 2019. szeptember 14-én XIV. Hajdúnánási Vállalkozói Nap címmel nagyszabású rendezvényt szervez.

Kamaránk is ott lesz a Farmer Expón

2019. 08. 01. 15:16

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Enterprise Europe Network debreceni irodája és a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. nemzetközi (magyar-román-ukrán) üzletember-találkozót szervez a Farmer Expo keretében augusztus 16-án, pénteken 13 órától a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum MAG-házában – hangzott el a tavaly 300 kiállítót és 30 ezer látogatót felvonultató Farmer Expo beharangozó sajtótájékoztatóján.

Megjelent a Kamarai Iránytű Magazin legújabb száma!

2019. 08. 01. 15:06

Negyedévente megjelenő magazinunkban időről-időre beszámolunk tevékenységünkről, eredményeinkről, és ami számunkra a legfontosabb, tagjaink, a vállalkozások sikereiről, és a megye gazdasági-társadalmi életének fejlődéséről, melyhez a magunk szaktudásával és eszköztárával – a gazdaság iránytűjeként – igyekszünk hozzájárulni.

MKIK: Jelentkezés támogatott szakács és pincér mesterképzésre

2019. 08. 01. 14:14

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara közreműködésével jelentkezési lehetőséget biztosít Szakács és Pincér szakmában a mai kor követelményei és a piaci szereplők elvárásainak megfelelő igények szerint megújított tartalmú PILOT program keretében megrendezésre kerülő támogatott mesterképzésére.

Módosult a rendelet: lehet CSOK-os lakásban a vállalkozás székhelye

2019. 07. 31. 14:27

A Magyar Közlöny 109. számában megjelent módosítás szerint a CSOK-ot igénylők már eleve nyilatkozhatnak arról, hogy székhelyként szeretnék használni az ingatlant. Feltétel azonban, hogy a cégnek saját többségi tulajdonban kell állnia és nem lehet részvénytársaság. Azok, akik már korábban igényeltek CSOK-ot, s emiatt nem tudták az igényléskor ezt a szándékot bejelenteni, 2019. december 31-ig van lehetőségük egy ilyen nyilatkozat megtételére.

Új helyen várjuk a vállalkozókat Püspökladányban!

2019. 07. 29. 11:54

A HBKIK püspökladányi területi irodája új helyen, változatlan elérhetőségeken várja szolgáltatásaival a püspökladányi és térségi vállalkozások képviselőit, továbbra is segítséget nyújtva munkájukhoz. Irodánkban a vállalkozók a legkedvezőbb hitelkonstrukciókból választva igényel­hetnek Széchenyi Kártyát és Agrár Széchenyi Kártyát, továbbá tájékozódhatnak a hiteligénylés feltételeiről.

Három ágazat tarolja le az NHP Fixet

2019. 07. 29. 11:43

A Magyar Nemzeti Bank felmérései alapján a korábbi támogatott hiteleknél a cégek döntő többsége a kevésbé kiszámítható, változó kamatozású konstrukciókat választotta, ezért is hirdette meg januárban a jegybank – a kamatkockázatot csökkentve – az NHP Fix-et. Az első fél éves statisztikák jól mutatják, hogy a mezőgazdaság, a feldolgozóipar és a kereskedelem cégei élnek leginkább a lehetőséggel.

Pályázati felhívás a „Debreceni Strandfürdő vendéglátó és egyéb szolgáltatói tevékenységének ellátására"

2019. 07. 19. 11:02

A „Debreceni Strandfürdő vendéglátó és egyéb szolgáltatói tevékenységének ellátására" megnevezésű pályázati felhívásról bővebben az alábbi linken olvashatnak:

 

https://spa.aquaticum.hu/hu/hirek/strandfurdo/palyazati-felhivas-a-debreceni-strandfurdo-vendeglato-es-egyeb-szolgaltatoi-tevekenysegenek-ellatasara

Partnerkeresés: Lengyel Smart Home rendszereket gyártó cég keres magyar partnert

2019. 07. 16. 13:29

A krakkói, okos otthon technológiákat gyártó Grenton Smart Home System (www.grenton.com) olyan magyar céget keres, aki épületautomatizálással és Smart Home rendszerek installációjával (CCTV, Audio, HVAC, biztonsági rendszerek) foglalkozik.

 

A részletes angol nyelvű ajánlat alább olvasható:

 

"Passzold vissza Tesó!" avagy mobiltelefonnal a csimpánzokért és a gorillákért

2019. 06. 20. 13:20

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is csatlakozott a Jane Goodall Intézet, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület közös kampányához ami a magyar háztartásokban használt, de használaton kívülre került mobiltelefonokat célozza meg. A régi mobiltelefonokat ezentúl a Kamara debreceni ügyfélszolgálatán- (Nonprofit Gazdaságfejlesztő Szervezetek Háza, 4025 Debrecen, Vörösmarty u. 13-15.) és öt területi irodájában (Berettyóújfalu, Hajdúböszörmény, Hajdúnánás, Hajdúszoboszló és Püspökladány) is le lehet adni a kihelyezett, hivatalos gyűjtődobozba, ezzel is elősegítve a környezetvédelmet.

Útjára indult a Kamara „Kezedben a jövőd” elnevezésű pályaorientációs nyári tábora

2019. 06. 18. 08:22

Június 17-én hétfőn reggel kezdetét vette a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs nyári tábora. A program napközis jelleggel működik. Naponta tematikus jelleggel más-más szakterülethez kötődő cégeknél, intézményeknél és szakképző intézményeknél tesznek üzemlátogatást a gyerekek.

A modern debreceni polgár mintaképe volt

2019. 06. 17. 08:44

Sesztina Jenőre, a Debreceni Kereskedelmi és Iparkamara egykori elnökére emlékeztünk.

 

Sesztina Jenő (1869-1944) a tiszántúli kereskedelmi és ipari élet egyik vezéralakja volt a XX. század első felében, 1926 és 1940 között vezette a Debreceni Kereskedelmi és Iparkamarát. Erről Miklóssy Ferenc, a HBKIK elnöke beszélt azon a megemlékezésen, amit a Kamara és a város rendezett a Debreceni Köztemetőben Sesztina Jenő születésének 150. évfordulója alkalmából, és amelyen a leszármazottak mellett a Déri Múzeum, a Tiszántúli Református Egyházkerület, a Debreceni Rotary Club, a Sesztina Galéria és Lövőpetri település önkormányzatának valamint a Lövőpetri Református Egyházközség képviselői is részt vettek.

Piacra jutás – komfortosabban

2019. 06. 12. 15:54

Az Eximbank a hazai exportőr külföldi vevőjének segít az ügylet finanszírozásában.

 

„Az üzleti világ egyébként is hordoz kockázatokat, amelyek azonban hatványozottan jelentkezhetnek olyan esetekben, amikor a magyar exportőr egy általa nem ismert külföldi vevőnek szállít. Ezen kockázat mérséklésére hozta létre a magyar állam 25 évvel ezelőtt az Eximbank Zrt.-t és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.-t (MEHIB)” - fogalmazott Dr. Némedi-Varga Szilvia igazgató-helyettes azon az export-finanszírozási konzultáción, ahol az Exim szakértőivel találkozhattak helyi vállalkozók a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában.

Közösen a hajdúböszörményi vállalkozások sikeréért

2019. 06. 12. 14:30

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Hajdúböszörményi Területi Szervezetének elnöksége, valamint Hajdúböszörmény Város Önkormányzatának Gazdasági, Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottsága 2019. június 4-én együttes, rendkívüli ülést tartott a Kamara területi szervezetének előadótermében.

Kamaránkban járt a bangladesi nagykövet

2019. 06. 11. 11:00

Június 7-én a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában tett látogatást Őexcellenciája Mohammed Abu Zafar, a Bangladesi Népi Köztársaság bécsi nagykövete. A találkozó célja a protokolláris kapcsolatfelvétel mellett a lehetséges gazdasági és kulturális együttműködések kialakításának áttekintése volt.

Felelős gazdálkodásról adtak számot - galériával!

2019. 05. 29. 11:58

A kamarai tagság rangot és garanciát jelent a jövőben is.

 

Az elmúlt húsz év egyik legeredményesebb gazdasági évét zárta 2018. évben a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara – hangzott el a Kamara küldöttgyűlésén, ahol a küldöttek ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadták el Kamara 2018. évi üzleti tervéről készített egyszerűsített éves beszámolóját csakúgy, mint a szervezet 2019. évi üzleti tervét.

 

Workshop a japán üzleti kultúráról a Kamara szervezésében

2019. 05. 29. 10:48

Japán üzleti kultúrát bemutató workshopot rendezett tegnap a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Enterprise Europe Network irodája és az EU-Japán Központ. A rendezvény elején a szakértő betekintést nyújtott a japán kulturális sajátosságokba, melyek ismerete az üzleti kommunikáció során elengedhetetlenül fontos. A workshop második részében a résztvevők tehettek fel kérdéseket a japán piacra kerülési lehetőségekről.

Digitális megoldásokkal a vállalkozások sikeréért

2019. 05. 24. 10:19

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Modern Vállalkozások Programja Vállalkozz Digitálisan! Napot rendezett 2019. május 23-án Hajdúböszörményben a Sillye Gábor Művelődési Központban, „Előnyszerzés digitális megoldásokkal: az irányításban, a kereskedelemben és a kommunikációban” témakörben.

„A cseh nem az a vállveregetős fajta” - galériával

2019. 05. 24. 10:18

A csehországi export 40 százalékát helyi kkv-k bonyolítják, nálunk ez a szám 10 százalék.

 

Néhány nappal azután, hogy Milos Zeman cseh államfő a magyar kollégája, Áder János köztársasági elnök vendége volt Budapesten, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában Miklóssy Ferenc elnök és Dávidházy Marianna, a Cseh-Magyar Kereskedelmi Kamara elnöke együttműködési megállapodást írt alá egy üzleti fórum keretében. Az ünnepi aktust Juraj Chmiel, a Cseh Köztársaság budapesti nagykövete úgy kommentálta, hogy miközben a nagypolitikában szükség van a jó kapcsolatok ápolására, a debreceni és az ehhez hasonló mikroszintű találkozók adnak módot a feleknek egymás jobb megismerésére és esetleges konkrét üzleti megállapodások tető alá hozására.

 

Már több ezer vállalkozás igényelte az NHP fix-et

2019. 05. 24. 09:52

Valamivel több, mint négy hónap alatt az NHP fix teljes keretének 10 százalékára már megkötötték a szerződést. Összesen több mint 3600 társaság élt a lehetőséggel. Az OTP Businesstől kedvező és fix kamatozás mellett igényelhető konstrukciók komoly lehetőséget nyújthatnak a fejlesztést vagy beruházást tervező társaságok számára.

A kisebb debreceni cégek is profitálhatnak a nagy nemzetközi befektetésekből

2019. 05. 17. 09:02

Debrecen gazdasági erősödése fontos szerepet játszhat majd a 2021 után következő uniós fejlesztési ciklusban - erről beszélt Papp László  a Piac és Profit roadshow-ján, ahol egyebek mellett a még nyitott pályázati lehetőségekről kaphattak tájékoztatást az érdeklődők. A polgármester szerint a következő években a nemzetközi vállaltok Debreceni befektetéseinek köszönhetően a helyi kis- és középvállalkozások is megerősödhetnek még akkor is, ha az uniós támogatási rendszer átalakul. A Piac és Profit konferenciájának kiemelt szakmai partnere volt a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. 

Újabb képzett napelemszerelők a piacon

2019. 05. 13. 10:47

Közhelyszámba megy, de ma már nem kérdés, hogy a megújuló energiaforrásoké a jövő.

Az uniós energiapolitikával összhangban a direktíva szerint 2030-ra a megújuló energiák részarányát legalább 30%-ra kell növelni a teljes energiafelhasználás tekintetében, tehát drasztikusan csökkenteni szükséges a fosszilis energiahordozók felhasználását, ezzel értelemszerűen mind nagyobb teret adva a különböző alternatív megoldásoknak.

Mi foglalkoztatja a hazai kkv-kat?

2019. 04. 30. 15:13

Miközben a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások adják a magyar gazdaság gerincét (például a foglalkoztatás terén), technológiai fejlettség, hozzáadott érték vagy versenyképesség tekintetében számottevő lemaradásban vannak a multinacionális cégekkel szemben. Ezt a sajnálatos kettősséget próbálja meg majd felszámolni, vagy legalábbis enyhíteni az az új kkv-stratégia, mely az Innovációs és Technológiai Minisztériumban készül, és amihez (egy országos fórumsorozat részeként) ezúttal a HBKIK székházában gyűjtött vállalkozói véleményeket, ötleteket Dr. György László, az ITM államtitkára.

A Munka törvénykönyve volt a fókuszban a Vállalkozói Akadémia előadásán

2019. 04. 17. 15:01

Nagy sikerrel tartotta meg a Kamara április 17-én, a Vállalkozói Akadémia rendezvénysorozat soron következő előadását. A Munka törvénykönyve aktualitásai címet viselő prezentáció során Dr. Nádas György, a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar adjunktusa, egyben gyakorló ügyvéd, informatív áttekintést adott a munkaviszony különböző létszakaszai során figyelembe veendő fontosabb szabályokról, különös tekintettel az elmúlt időszak változásaira.

Ilyennek látták a jövőt

2019. 04. 16. 15:18

A HBKIK Hajdúböszörményi Szervezete és a BSzC Veress Ferenc Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája „Ilyennek látom a jövőt!” címmel hirdette meg a fenntarthatóság témakörében rajzpályázatát, 5-6. és 7-8. osztályos általános iskolai és 9-13. évfolyamos középiskolai tanulók számára. A pályázatra sok színvonalas, inspiráló alkotás érkezett, melyeket 2019. április 12-én, a „Szakmák éjszakája” rendezvény keretében értékelt a szakmai zsűri.

„Tálaljuk a jövőt” - vendéglátó börzét szervez a Kamara április 16-án

2019. 04. 11. 12:15

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2019. április 16-án, 9 és 13 óra között a Kölcsey Központban vendéglátó börzét szervez „Tálaljuk a jövőt” címmel. A rendezvény célja, hogy a külső gyakorlati képzőhelyek, a tanulók és szüleik személyesen találkozzanak, információt cserélhessenek.

Kihívások előtt a hazai építőipar

2019. 04. 11. 09:43

A technológia modernizálásában és a szakemberek megtartásában rejlik a nagy titok.

 

„Kezdjük a pozitívumokkal: jó hír az, hogy van munkánk, javult a jövedelmezőségünk (átlagosan 10 százalék körül van a mértéke, bár ez erősen szóródik), és mindeközben lényegesen csökkent a lánctartozás (néhány év alatt 400 milliárdról 150 milliárd forintra); ami persze még mindig rengeteg” - erről Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége elnöke beszélt a HBKIK építőipari szakmai kollégiumának az ülésén hajdú-bihari szakembereknek.

Hetedikes diákok bontakoztatták ki képességeiket a szakmák virtuális világában Berettyóújfaluban - galériával!

2019. 04. 04. 13:36

2019. április 3-án a Szakmavilág Roadshow kamionja Berettyóújfaluba is elhozta a virtuális valóságot, amelyben több mint 250 gyerek tehette próbára képességeit számos szakmában.

Beszállítónak lenni egy új szint - galériával!

2019. 04. 04. 10:11

A Kamara „Vállalkozz digitálisan!” című rendezvénye ezúttal a beszállítóvá válásra fókuszált.

 

Dr. Skultéti Éva, a HBKIK főtitkára köszöntőjében elmondta, hogy az MKIK négy éve indította útjára a Modern Vállalkozások Programját, azóta több mint 15 ezer vállalkozót sikerült elérni, és több száz hajdú-bihari cég is megkapta a „digitálisan felkészült vállalkozás” címet.

Videó: A digitalizáció jelentőségéről szólt a Modern Vállalkozások Programja és a Kamara rendezvénye

2019. 04. 03. 16:23

Azoknak a vállalkozóknak, akik nagyobb cégek beszállítói szeretnének lenni, fejleszteniük kell informatikai rendszerüket. A digitalizáció jelentőségéről és lehetőségeiről szólt a Modern Vállalkozások Programja és a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szerdai rendezvénye.

Püspökladányban járt a Szakmavilág virtuális kamion

2019. 04. 03. 15:14

Április 1-én hétfőn újabb helyszínre, Püspökladányba gördült be a Szakmavilág kamionja. A kamion a Városi Sportcsarnok mellett parkolt, ahol helyi 7. osztályos gyerekek VR szemüvegekkel a pincér, szakács, női szabó, autószerelő vagy kőműves szakemberek munkáját próbálhatták ki élesben.

A Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestülete is részt vesz a Construma 2019. kiállításon

2019. 04. 02. 08:00

A Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestületének G pavilon 102/E standján minden érdeklődőt szeretettel várnak 2019. április 3 és 7 között a Hungexpón, ahol egy ipartestületi konferencián is részt vehetnek az érdeklődők.

Attila eldöntötte: autószerelő lesz - galériával!

2019. 03. 29. 13:06

A Kamara szakmavilág virtuális kamionja elbűvölte a hajdúböszörményi gyerekeket (is).

 

„Vagány volt, mi?! Az egyik gyerek tényleg átesett a saját maga építette virtuális falon? A csajoknak való melók is vannak odabent – ilyen és hasonló kérdésekkel, beszólásokkal ugratták a kortársai a 13 éves Attilát, aki éppen akkor lépett ki a virtuális valóság kamion ajtaján. A speciális jármű (a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Ipakamara jóvoltából) néhány hónap alatt már másodszor érkezett meg megyénkbe, játékos eszközökkel népszerűsítve a szakmaválasztást- és tanulást.

 

GREEN BRANDS Akadémia – tavaszi képzési napok

2019. 03. 27. 09:53

A GREEN BRANDS nemzetközi minősítő szervezet április 26-án GREEN BRANDS Akadémia címmel hat alkalomból álló workshop-sorozatot indít. Az Akadémia célja, hogy a magyar kkv-knak utat mutasson arra, hogyan építhetik be a környezetvédelmet és a fenntarthatóságot a márkaértékeik közé, hogyan tudják ezt a partnereiknek kommunikálni, és ezáltal üzleti előnnyé formálni.

Nemzeti Védelmi Szolgálat: Üzleti élet tisztasága műhelymunkák

2019. 03. 22. 13:00

A Nemzeti Védelmi Szolgálat, mint a rendőrség egyik szerve, kiemelt hangsúlyt fektet a korrupciós jellegű bűncselekmények felderítése mellett azok megelőzésére is. Széleskörű tevékenységével igyekszik a társadalom minden csoportjában kialakítani az egyéni és a szervezeti integritás folyamatos fejlesztésének igényét, az értékalapú működés szükségességének felismerését.

Ázsiába is a minőség a belépő – galériával!

2019. 03. 14. 14:22

Fókuszban Délkelet-Ázsia – Új piacok: célok, lehetőségek és eredmények címmel rendeztek konferenciát a Kamarában.

 

Délkelet-Ázsia, az ottani üzleti befektetési lehetőségek álltak a fókuszában annak a nemzetközi konferenciának, amelyet a HBKIK és a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány rendezett a Kamara székházában. Az előadók (a kamaraelnöktől, az üzletembereken át a nagykövetig) egyetértettek abban, hogy az elkövetkező években, sőt évtizedekben vigyázó szemünket bizony érdemes lesz Ázsiára vetni.

NAV: sok kicsi sokra megy!

2019. 03. 05. 12:35

A legtöbben gyermekek fejlődésére és gyógyítására vagy állatmenhelyeknek ajánlják fel adójuk 1 százalékát. Az szja 1+1%-áról idén is egészen május 20-ig lehet rendelkezni. A támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, miközben a felajánlás csak néhány perc figyelmet igényel az adózóktól.

Vállalkozói Fórum Hajdúszoboszlón

2019. 03. 05. 10:59

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Hajdúszoboszlói Területi Szervezet, –mondhatni hagyományteremtő módon –, ebben az évben is meghívta a helyi vállalkozókat, cégvezetőket egy vállalkozói fórumra, amelyen többek között a város polgármesterével, Dr. Sóvágó Lászlóval oszthatták meg gondolataikat, javaslataikat.

Digitális megoldások az üzletbővítésben – Hajdúböszörményben is

2019. 02. 28. 13:30

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HBKIK) és a Modern Vállalkozások Programja Digitális Kkv Napot rendezett 2019. február 27-én Hajdúböszörményben, online marketing, e-kereskedelem: digitális megoldások az üzletbővítésben témakörben.

Újabb befektetések reményében: német üzletemberek jártak Debrecenben a Kamarában – videóval

2019. 02. 28. 11:45

Újabb német érdeklődés; ezúttal a Rajna-Pfalz régió minisztériumi küldöttsége érkezett Debrecenbe üzletemberek kíséretében. A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi Iparkamarában tartott üzleti fórumon Barcsa Lajos alpolgármester ismertette a városban rejlő gazdasági lehetőségeket. A német külgazdasági szakemberek szerint főként az autóiparban látnak együttműködési pontokat a debreceni vállalkozásokkal.

Reformcsomag, 330 pontban elmesélve

2019. 02. 28. 10:47

A hazai kkv-k termelékenységének javulása, és a méretük növelése is a célok között van.

 

Szent-Györgyi Albertről elnevezett, 330 pontba szedett versenyképességi csomaggal érkezett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitójára Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Orbán Viktor miniszterelnök ugyanitt arról beszélt, hogy reményei szerint 2030-ra hazánk az Európai Unió öt, legjobban teljesítő országa közé kerülhet, Varga Mihály pénzügyminiszter pedig úgy fogalmazott, hogy a magyar gazdaság növekedésében még vannak tartalékok, és ezt az ütemelőnyünket a következő években is képesek lehetünk megőrizni.

Cégkapus szolgáltatások, elektronikus ügyintézés: ismét Vállalkozói Akadémiát tartottak a Kamarában

2019. 02. 26. 15:51

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. a Vállalkozói Akadémia rendezvénysorozat keretében 2019. február 26-án ismét szakmai tájékoztatót tartott a HBKIK székházában a vállalkozások számára, melyen ezúttal az elektronikus ügyintézés, cégkapus szolgáltatások 2019. évi aktualitásait ismertették.

A NAV nem kér igazolást a tervezethez

2019. 02. 25. 14:21

Az idei év már a harmadik, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) külön kérés nélkül készíti el több mint 5 millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét. A folyamat tehát automatikus, éppen ezért nem kell a kedvezményekre jogosító igazolásokat beküldeni a NAV-hoz és nem kell kérni a hivatalt a bevallás tervezetének elkészítésére sem.

III. Információs nap a GINOP 6-os prioritású pályázatok megvalósításával kapcsolatosan

2019. 02. 25. 12:56

Tisztelt Sikeres Pályázó!

Szeretnénk Önnek segítséget nyújtani a nyertes GINOP 6.-os prioritású, a munkahelyi képzésekkel kapcsolatos pályázatának megvalósítása során. A III. Információs napon számos kérdésre választ kaphat meghívott szakembereinktől.

Az információs nap keretében tájékoztatást kaphat a támogatói okiratok módosítási lehetőségeiről a GINOP-6.1.5 és a GINOP-6.1.6 konstrukciókban, az előleg igénylések és kifizetési kérelmek kezeléséről; a helyszíni ellenőrzésekről, monitoring intézkedésekről.

Vállalkozói Akadémia a Kamarában: fókuszban az e-ügyintézés és cégkapu

2019. 02. 22. 09:52

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt-vel együttműködésben ismét szakmai tájékoztatót tart a Vállalkozói Akadémia rendezvénysorozat keretében. A február 26-ai rendezvényen ezúttal az elektronikus ügyintézés és a cégkapus szolgáltatások 2019. évi aktualitásai kerülnek terítékre.

Felmérés a KKV-k GDPR alkalmazása kapcsán szerzett tapasztalatairól

2019. 02. 22. 09:40

Az Európai Unió által finanszírozott és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH), a Brüsszeli Vrije Egyetem és egy brit tanácsadó és kutató-fejlesztő cég, a Trilateral Research Ltd. írországi irodájának partnerségében 2018-2020 között futó STAR II projekt (SupporT small And medium enterprises on the data protection Reform II) célja, hogy EU-szertetámogassa a kis- és középvállalkozásokat (KKV-k) az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) megfelelő alkalmazásában.

Nemzeti Védelmi Szolgálat: GDPR az üzleti célcsoport szemszögéből

2019. 02. 20. 08:15

Kikre vonatkozik?

A GDPR (Általános Adatvédelmi Rendelet/General Data Protection Regulation) az Európai Unió közvetlenül alkalmazandó rendelete, amely az EGT területén tartózkodó természetes személyek személyes adatait védi és rendelkezik a tagállamok közötti szabad információáramlásról.

Ha a kis- vagy középvállalkozás adatkezelési (adatfeldolgozói) tevékenysége a rendelet hatálya alá tartozik, akkor rá is alkalmazni kell a GDPR-t. Gyakorlatilag a pék, a kisbolt, az egyszemélyes gazdasági társaság, az egyéni vállalkozó és a webáruházak adatkezelésének is meg kell felelnie a GDPR szabályainak.

A teljes tájékoztató további információkkal a cikkre kattintva olvasható.

Lépjenek be az innovációs térbe

2019. 02. 14. 15:00

Az innováció valójában nem más, mint a fogyasztó, a vásárló igényeihez vezető út.

 

Jelenleg hazánk az Európai Unió összesített innovációs eredménytábláján (a maga 21. helyével) a mérsékelt innovátor mezőnyben szerepel, a cél az, hogy Magyarország 2030-ra a jelentős innovátorok közé emelkedjen – erről Hegyi Csilla stratégiai főtanácsadó beszélt az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal országos roadshow-jának debreceni állomásán a HBKIK székházában. A rendezvény telt házat vonzott.

 

Nemzetközi projekt a kisvállalkozások versenyképességéért

2019. 02. 05. 12:00

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat és a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közös tanulmányúton vett részt 2019. január 28. és 31. között Thesszalonikiben.

NAV: érkeznek az igazolások

2019. 02. 05. 11:12

Február közepéig mindenki megkapja a tavalyi jövedelme és esetleges önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási befizetései után a munkáltatói, kifizetői és pénztári igazolásokat. Ezek alapján ellenőrizhető az szja-bevallási tervezet és érvényesíthető az adó-visszatérítés, ha a levont adóelőleg meghaladta a fizetendő adót.

Osztrák-magyar üzleti lehetőségekről a Kamarában

2019. 01. 31. 09:45

Jürgen Schreder osztrák kereskedelmi tanácsos és Dr. Barabás László tiszteletbeli konzul az osztrák-magyar üzletei lehetőségekről folytatott megbeszélést a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara vezetőivel.

Nyitórendezvényt tartanak az Országos Vállalkozói Mentorprogram keretében

2019. 01. 30. 15:21

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány (SEED) szervezésében megvalósuló Országos Vállalkozói Mentorprogram hivatalos nyitórendezvényét 2019. február 6-án tartják Budapesten.

Országos Innovációs Fórum Debrecenben, a Kamarában

2019. 01. 30. 14:52

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 2019. február 5. és március 6. között országos, 25 helyszínen megvalósuló konzultációt tart a helyi és térségi vállalkozások, tudásközpontok és szakmai szervezetek bevonásával. Az összes megyét érintő, széles körű összefogással létrejövő rendezvénysorozat célja Magyarország újjászerveződő innovációs ökoszisztémájának megalapozása és a megújuló KFI rendszerrel, pályázatokkal kapcsolatban felmerülő javaslatok, igények felmérése.

A böszörményi vállalkozók második otthona

2019. 01. 26. 00:00

A Kamara szívesen segít a tagjainak, de ez csakis egyfajta partnerségben lehet eredményes.

 

Jó ízlés, visszafogott elegancia, praktikus kialakítás és remek (ki)használhatóság – egyetlen mondatban így lehetne összefoglalni a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara hajdúböszörményi területi irodájának lényegét; a helyi vállalkozók pénteken ünnepélyesen is birtokba vehették második otthonukat Hajdúböszörményben, a Kossuth utca 5. I/9. alatt.

 

Adótörvény változások – megyei rendezvénysorozatot tartott a Kamara

2019. 01. 25. 13:44

Január 23-25-e között a múlt év végi, debreceni adóügyi rendezvény folytatásaként a NAV a HBKIK területi kamarai szervezeteinél is megtartotta a vállalkozásokat, illetve a vállalkozások működését érintő adózással, törvény-változásokkal kapcsolatos legfőbb tudnivalókról és az aktualitásokról tartott szakmai tájékoztatókat.

Közbeszerzésekről közérthetően a Kamarában - galériával

2019. 01. 24. 17:00

A kkv-szektor darabszámra és értékben is növelte részesedését tavaly a közbeszerzések terén.

 

A kis- és középvállalkozói szektor térnyerése erősödött a közbeszerzések piacán. Ez darabra és értékben egyaránt igaz. Darabra évek óta a közbeszerzési pályázatok közel 80 százalékát a kkv-szektor nyeri, ami értékben kifejezve azt jelenti, hogy minden elköltött 100 forintból 58-at ez a kör vitt el – erről Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke beszélt január 24-én, a „Közbeszerzésekről érthetően” című konferencián a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában.

Vállalkozói évértékelő találkozót tartottak Nagyhegyesen

2019. 01. 18. 12:07

2019. január 17-én második alkalommal került megrendezésre a Nagyhegyesi Polgármesteri Hivatalban a vállalkozói évértékelő találkozó, ahol díjazták a község fejlődéséért sokat tett helyi vállalkozókat.

Miklóssy Ferenc: Tízezernél is több álláshelyet hoz a boom

2019. 01. 18. 11:10

A járműiparban a nyugat-európai óradíj a négyszerese a ma­gyarénak, az olló szűkítéséhez a kormányzat adó- és járulékcsökkentésére is szükség lesz. Igaz, Debrecen a BMW nélkül is berobbant. Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke adott interjút a Világgazdaságnak.

Kapcsolatépítő nap a düsseldorfi Startup-hét keretében

2019. 01. 16. 15:44

2019. április 11-én a düsseldorfi Startup hét keretében a németországi Enterprise Europe Network kapcsolatépítő napot szervez, mely során az Észak-Rajna-Vesztfáliai régió vállalkozásai  kelet-európai start-upokkal ismerkedhetnek meg. A rendezvény során a kapcsolatépítés mellett a résztvevő vállalkozások előadásokat is hallhatnak, majd brainstorming formájában megtárgyalhatják az elhangzottakat. 

 

Üzleti delegáció Tajvanra szállástámogatással a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében a ,,2019 Smart City Summit & Expo’’ rendezvényhez kapcsolódóan

2019. 01. 14. 10:13

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara delegációt szervez a 2019-es ,,Smart City Summit & Expo’’ rendezvény kapcsán Tajvanra 2019. március 26-30. között, melyre a tajvani partnerek megfelelő létszámú jelentkező esetén szállástámogatást is biztosítanak.

9. Be Smart startup verseny – Pályázati felhívás

2019. 01. 14. 09:53

Immáron 9. alkalommal rendezi meg a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány Be Smart versenyét, amelyen a legígéretesebb startupok értékes hazai és nemzetközi szereplési, valamint kapcsolatépítési lehetőségeket nyerhetnek. A verseny fő támogatói Budapest Főváros és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal. 

OTP Business: Már igényelhető a kedvezményes és kiszámítható NHP fix hitel

2019. 01. 14. 08:34

Komoly lendületet adtak a kkv-piacnak az elmúlt években a Növekedési Hitelprogram (NHP) korábbi szakaszai. A legújabb konstrukció már az OTP Businessnél is elérhető max. 2,5 százalékos hiteldíjjal.

WorldSkills Kazan 2019

2019. 01. 11. 13:15

2019. augusztus 22-27. között Kazanban, Oroszországban rendezik meg a Szakmák Olimpiájának is nevezett világversenyt. A WorldSkills Kazan 2019 versenyre a világ több mint 60 országából érkeznek szakemberek és mintegy 1600 fiatal versenyző küzd meg a világbajnok címért.

Közbeszerzésekről közérthetően címmel rendez konferenciát a Kamara

2019. 01. 10. 15:11

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Közbeszerzési Hatóság konferenciát szervez 2019. január 24-én, Közbeszerzésekről közérthetően címmel.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított decemberi értéke: 54,2

2019. 01. 09. 13:08

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság elkészítette legfrissebb üzleti jelentését, a decemberi Beszerzési Menedzser Indexet.

NAV: Elindult az idei eSZJA rendszer

2019. 01. 09. 11:10

Már minden aktuális bevallási információ elérhető a NAV honlapján, sőt, akik teljes egészében maguk készítik bevallásukat, már hozzáférhetnek a 18SZJA webes kitöltő programhoz.

Asztalterítékek, adventi díszben - galériával

2018. 12. 11. 12:27

A megyei kereskedelmi és iparkamara székháza ad helyet egy hétig az ünnepi tárlatnak.

 

Ünnepi Terítékek a Kamarában címmel nyitották meg hétfőn azt az időszaki kiállítást, amely december 10-e és 18-a között látogatható a HBKIK Vörösmarty utcai székházában.

A Brexit után is számítanak ránk

2018. 12. 11. 11:54

A megyeszékhelyen tett látogatást az Egyesült Királyság budapesti nagykövetségének első titkára 2018. december 6-án, csütörtökön. Tom White­head a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában Debrecen vezetőivel, többek között az egyik alpolgármesterrel, illetve a gazdasági, az oktatási, a sport- és vallási élet képviselőivel elsősorban az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történő kilépéséről tárgyalt.

Pályázati felhívás a 2018. évi legjelentősebb innovációs teljesítmény elismerésére

2018. 12. 07. 10:58

A Magyar Innovációs Alapítvány – a Magyar Innovációs Szövetséggel közösen -– a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal főtámogatásával, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, Agrárminisztériummal és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával együttműködve – 27. alkalommal hirdeti meg a MAGYAR INNOVÁCIÓS NAGYDÍJ pályázatot.

Top100-kör: „viszi a hátán” a megye gazdaságát

2018. 12. 05. 16:03

Versenyképesség dolgában a kicsiknek még bőven van mit tanulni a nagyobb cégektől.

 

Idén 12. alkalommal jelent meg a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a NAV megyei adó- és vámigazgatósága, valamint az Inform Média Lapkiadó Kft. közös gondozásában a TOP 100 Kiadvány. A megye száz legjelentősebb társas vállalkozásának a teljesítményét bemutató kiadványt szerdán a HBKIK központjában vehették kézbe az érintettek.

 

 

Adótörvény-változások ABC-je – A megyei kereskedelmi és iparkamara és a NAV közös tájékoztató rendezvényén jártunk

2018. 12. 04. 16:00

Ha van információéhség a vállalkozások világában, az a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közös keddi rendezvényén igencsak megmutatkozott. A több mint 200, zömében könyvelőkből és számviteli szakemberekből álló közönség zsúfolásig megtöltötte mind a két előadótermet, ahol ezúttal (a Vállalkozói Akadémia keretében) az adótörvények idei és jövő évi változásai voltak napirenden.

Világbajnoki dobogón szakácsaink – A Kamara is támogatta a hónapokon át tartó felkészülésüket

2018. 11. 30. 09:27

Bronzérmes lett a Luxemburgban megrendezett szakács-világbajnokságon a Hajdúböszörményi Gasztronómiai Egyesület által benevezett Hajdúsági Regionális Culinary Team. A sikert a régiós csapatok közötti versenyben érték el az „aranykezű” szakácsaink és cukrászaink, akik csütörtökön sajtótájékoztatón köszönték meg az őket támogatók munkáját.

NAIH közlemény a STAR II projekt (SupporT small And medium enterprises on the data protection Reform) indulásáról

2018. 11. 27. 10:49

Az Európai Unió által finanszírozott, 2018. augusztus-2020 július között futó projekt célja az uniós adatvédelmi reform által érintett kis- és középvállalkozások (KKV) támogatása.

Megjelent a Kamarai Iránytű Magazin új száma!

2018. 11. 27. 10:32

Megújult lapszerkezettel és tematikával, a Kamara közelmúltban bevezetett arculatát tükröző külsővel ismét elindítjuk negyedéves magazinunkat, melyben időről időre beszámolunk tevékenységünkről, eredményeinkről, és ami számunkra a legfontosabb, tagjaink, a vállalkozások sikereiről, és a megye gazdasági-társadalmi életének fejlődésről, melyhez a magunk szaktudásával és eszköztárával – a gazdaság iránytűjeként – igyekszünk hozzájárulni. Kérjük, fogadják szeretettel megújult magazinunkat, melyhez kellemes időtöltést kívánunk!

Futurebuild nemzetközi üzletember találkozó Londonban

2018. 11. 22. 15:16

2019. március 6.-án Londonban az Enterprise Europe Network hálózat nemzetközi üzletember találkozót szervez  a  Futurebuild  2019 kiállítással párhuzamosan. A rendezvény kiváló lehetőséget kínál a résztvevőknek, hogy megismerkedjenek a nemzetközi piac által kínált  új és innovatív termékekkel,szolgáltatásokkal valamint,hogy  találkozzanak építőipari szakemberekkel, kereskedőkkel, kutatóközpontokkal és egyetemekkel.

 

TRANSFIERE 2019 Üzleti Fórum és nemzetközi üzletember találkozó

2018. 11. 22. 15:11

2019. február 13-14. között kerül sor a TRANSFIERE 2019 Üzleti Fórumra a spanyolországi Malagában. A TRANSFIERE 2019 a legnagyobb innovációs multiszektorális fórum Spanyolországban. A rendezvény ideális hely a kutatócsoportok és vállalatok közötti innovációs projektek ösztönzésére valamint az üzleti kapcsolatok kiépítésére. Az esemény keretében nemzetközi üzletember találkozót is szerveznek.

 

 

 

Induljon el az Ipar 4.0 fejlesztés útján!

2018. 11. 16. 14:00

Az ipar fejlődésének új iránya, hogy a termelési folyamatok hatékony szervezése keretében az eszközök önállóan kommunikálnak, és összehangoltan működnek az anyagáram mentén. Így a folyamatok értékteremtő képessége nő, a nyersanyagok jobb felhasználása és kevesebb hulladék termelése mellett.

Mestereket és mesterelnököket avattak a megyeházán a Kamara mesterlevél átadó ünnepségén

2018. 11. 16. 09:13

Harminc szakember vehette át ünnepélyes keretek között mesterlevelét csütörtökön a Megyeháza Árpád termében, a négy évre szóló mesterelnöki kinevezést pedig huszonnyolcan kapták meg. A mestervizsga célja, hogy a szakemberek számára biztosítsa a szakmai fejlődést.

Mitől modern egy vállalkozás?

2018. 11. 15. 14:42

Például attól, ha a tulajdonosa a mobiltelefonján is bármikor lekérheti a termelési adatokat.

 

Mennyire tud lépést tartani a hazai kis- és középvállalkozói szektor a digitális fejlődéssel? Honnan kaphat egy vállalkozás az elhatározása megvalósításához forrást? Melyek azok a hazai és globális trendek, amelyek ismeretében valaki vállalkozóként piaci előnyre tehet szert? És nem utolsó sorban: mikor térül meg egy informatikai fejlesztés? Ezekre a kérdésekre keresték a válaszokat a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Modern Vállalkozások Programja közös rendezvényén, ezúttal Hajdúböszörményben.

Új TEVA-üzem, ötmilliárd forintért

2018. 11. 15. 10:35

A Caspofungin hatóanyagot Debrecenből szállítják mostantól a világ számos országába.

 

A Caspofungint a súlyos, a szervezet több pontján fellépő gombás fertőzésben szenvedő betegek kezelésében/gyógyításában használják. Büszkék vagyunk arra, hogy e hatóanyag gyártási technológiáját a debreceni K+F csapatunk fejlesztette ki – hangsúlyozták a TEVA vezetői az 5 milliárd forintos ráfordítással megvalósult világszínvonalú üzemrész szerdai avatásán.

Képzőhelyek és a gyakorlati képzés: lehetőségek, elvárások, megvalósítás

2018. 11. 14. 13:36

2018. november 13-án, 10 órás kezdettel a HBKIK szakmai rendezvényt tartott a Kölcsey Központban, Képzőhelyként a gyakorlati képzésben témakörben.

Mi leszek, ha nagy leszek?

2018. 11. 13. 14:52

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara számos pályaorientációs programot, rendezvényt indított annak érdekében, hogy a pályaválasztás előtt álló tanulók számára minél szélesebb körben lehetőséget biztosítsanak a szakmák megismertetésére. A diákok a kamara segítségével több vállalkozáshoz, üzembe és gyáregységbe látogathatnak el, betekintést nyerve ezzel az adott szakma mindennapi munkájába.

Átadták az Észak-Alföldi Innovációs Díjat

2018. 11. 12. 14:17

Az MTA Debreceni Területi Bizottsága, az Észak-alföldi régió három kereskedelmi és iparkamarája - köztük a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara - és az INNOVA Észak-Alföld Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség által szervezett Észak-Alföldi Innovációs Díj átadására november 12-én, a Magyar Tudomány Napja alkalmából került sor Debrecenben, a DAB székházban.

Felvették a Tempó-t - Népszerű a vállalkozások körében az OTP gyors elbírálású hitele

2018. 11. 12. 09:08

Az MNB adatai szerint 2018 II. negyedévében tovább folytatódott a vállalati hitelezés dinamikus bővülése. Az év közepéig éves összevetésben 750 milliárd forinttal emelkedett a vállalati hitelállomány, ez 12 százalékot meghaladó éves bővülésnek felel meg. Jól teljesít az OTP Business új Tempo Vállalkozói Hitele is, pár hónap alatt több mint 4 milliárd forintos hitelkihelyezés történt csak ezen a terméken keresztül.

Mintagyárakban tanul(hat) a magyar

2018. 11. 09. 13:51

Nemcsak beszélünk róla, itt van a nyakunkon az Ipar 4.0, a negyedik ipari forradalom.

 

Míg az 1700-as és az 1900-as évek között átlagosan 100-100 évnek kellett eltelnie az ipari forradalmak beköszöntéig, a 2000-es években az Ipar 4.0-ra, azaz a 4. ipari forradalomra már csak 30-40 éve volt felkészülni a fejlett világnak. Mi pedig még csak most ízlelgetjük ezt az új fogalmat – erről Borbély László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium illetékes háttérintézményének iparfejlesztési tanácsadója beszélt a HBKIK HR-klubjában a kamara székházában.

Január elsejétől a NAV-nál is kötelező a cégkapu!

2018. 11. 09. 10:38

Kizárólag cégkapun keresztül intézhetik elektronikusan adóügyeiket a NAV-nál jövőre a vállalkozások. Az egyéni vállalkozóknál nem lesz változás, ők továbbra is az ügyfélkaput, új nevén a Központi Ügyfél-regisztrációs Nyilvántartáshoz kapcsolódó (KÜNY, köznyelven ügyfélkapus) tárhelyet használhatják.

Megyénkben hozták létre az első helyi Élelmiszerbankot

2018. 11. 09. 08:44

2018. november 8-án alakult meg Magyarországon az első helyi élelmiszerbank Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszerbank néven, melynek célja, hogy kapcsolatot teremtsen a felhalmozódó élelmiszerfeleslegek és a rászorulók között, és ezzel elősegítse az éhezés, az élelmiszerpazarlás csökkentését és hozzájáruljon a térség nélkülözőinek még hatékonyabb ellátásához mentett élelmiszerrel.

Autópályán „ad gázt” a bihari térség

2018. 11. 08. 09:11

A nagyvállalatok és potenciális beszállítóik ültek asztalhoz Berettyóújfaluban (is).

 

Szerencsére ma már nem a válság és abból adódóan a bihari térség nyomora a téma, amikor vállalkozókkal találkozunk, hanem a jövő. Az a remélhetően dicső jövő, ahová a hamarosan átadandó autópályán érkezhet meg városunk és térsége – Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere beszélt erről szerdán azon a beszállítói roadshow-n, melyet a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara azzal a szándékkal indított útjára, hogy egy asztalhoz ültesse a beszállítókat kereső nagyvállalatokat és a beszállítói pozícióra vágyó kis- és középvállalkozókat.

Levizsgáztak a Mesterek!

2018. 11. 08. 09:10

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2018-ban pincér, szakács, kereskedő szakmában indított mesterképzést, összesen 33 fő – 8 fő pincér, 12 fő szakács és 13 fő kereskedő – részvételével.

„Young Spirit” – hogy a szellem kiszabaduljon a palackból

2018. 10. 31. 00:00

Fontos, hogy a piaci igény alapú technológiai fejlesztések megvalósulását segíteni tudja a magas szellemi potenciállal bíró egyetemi - kutatói környezet. Sokszor hallhattunk már olyan esetekről, hogy egy innovatív vállalkozói ötlet azért nem valósult meg, mert nem volt elegendő tőke, fizetőképes kereslet, vagy éppen szakember, ideértve a kutatói tudást is. Ezen kíván segíteni az öt megyében – Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Győr-Moson-Sopron és Hajdú-Bihar - működő kereskedelmi és iparkamara által elindított kezdeményezés, a Young Spirit.

Beszállítónak lenni komoly érdem

2018. 10. 30. 15:54

A nagyvállalatok szakembereit hallgatva nem lesz egyszerű az elvárásaiknak megfelelni.

 

Lehetőséget teremteni a megyénkbe betelepülő multinacionális vállalatok és a helyi kis- és középvállalkozók számára a találkozásra, az érdemi párbeszédre, és végső soron a közös munkára – ezzel a céllal indította útjára a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara azt a regionális beszállítói roadshow-t, melynek második állomása Püspökladány volt.

Elindult a beszállítói roadshow

2018. 10. 26. 13:35

A honlapunkon már beharangozott beszállítói roadshow első rendezvényét Hajdúnánáson rendezte meg a Kamara október 25-én, lehetőséget biztosítva ezzel a beszállítói tevékenységre alkalmas vagy alkalmassá válni kívánó, a régióban működő kis- és középvállalkozások számára, a nagyvállalkozások értékláncába történő bekapcsolódásra, vagy az arra történő tudatos felkészülésre.

Kamaránkban járt a kanadai nagykövet

2018. 10. 25. 09:21

Október 24-én a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában tett látogatást Isabelle Poupart, Kanada magyarországi nagykövete.

Megkezdődtek a Mestervizsgák! - galériával

2018. 10. 24. 14:20

A szakács szakmával kezdődött meg a 2018. évi mestervizsga időszak Debrecenben. A gyakorlati vizsgák helyszíne a DSZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája.

Elindult a Bizangol workshop sorozat

2018. 10. 19. 13:22

2018. október 19-én tartották meg a HBKIK és a VIABIZ Üzletfejlesztési Műhely szervezésében indított „BizAngol” elnevezésű üzleti angol kommunikációs workshop sorozat első részét, 13 vállalkozás 18 fő munkatársának részvételével.

Közösségi összefogással beszerzett félautomata defibrillátor - a Kamara közreműködésével

2018. 10. 18. 13:58

2018. október 17-én (szerdán) ünnepélyes keretek között adták át Hajdúszoboszlón az első, közösségi összefogással beszerzett, közintézményben elhelyezett félautomata defibrillátor (újraélesztő) készüléket, az Újraélesztés Világnapja alkalmából.

VR-kamionos kamarai roadshow

2018. 10. 13. 12:28

A kamara és két nagyvállalat élményt kínáló pályaorientációs napra várta a fiatalokat.

 

„A virtuálisvalóság-kamionnal igyekszünk népszerűsíteni a fiatalok körében a különféle szakmákat” - fogalmazta meg a kamarai roadshow lényegét Dr. Skultéti Éva, a HBKIK főtitkára. Mint megtudtuk, szombaton az országban elsőként Debrecenbe látogatott el az a speciális kamion, amit a Schaeffler-csoporthoz tartozó FAG Magyarország Ipari Kft. telephelyén parkoltak le, és ahol a FAG munkatársai mellett az NI Hungary Kft. robotja is várta a fiatalokat.

Történelmi esély a bihari térségnek

2018. 10. 12. 13:58

Van mire büszkének lenni a XXI. Bihari Számadó Napokon (is) Berettyóújfaluban.

 

Bondár Sándor, a HBKIK Berettyóújfalui Szervezetének elnöke: Berettyóújfalu nagy lépés előtt áll, hiszen az M35-ös autópálya ebben az évben eléri városunkat. A debreceni Déli Ipari Park alig 15-20 percnyi járásra lesz tőlünk a sztrádán, és mivel a parkba járműipari cégek települnek be, egy sor ismeretlen kihívás vár majd ránk. Ezen a kiállításon a gazdaság, a kultúra és az oktatás képviselői egyaránt jelen vannak, így lehetőség van a bemutatkozásra, a közös gondolkodásra, hogy az említett kihívásokat minél inkább a saját boldogulásunkra tudjuk fordítani. Rajtunk is múlik, hogy élünk-e a lehetőséggel, és a bihari térség ezeket az előnyöket a saját fellendülésére lesz-e képes kamatoztatni.

Regionális beszállítói roadshow-t szervez a Kamara

2018. 10. 12. 13:31

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Debrecen Megyei Jogú Várossal, Berettyóújfalu, Hajdúnánás, Püspökladány Városokkal, a Békés, a Borsod-Abaúj-Zemplén, a Jász-Nagykun-Szolnok és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamarákkal együttműködésben beszállítói rendezvény-sorozatot szervez.

Együttműködési ajánlat helyi internetes napilap üzemeltetésére, eszköztámogatásra

2018. 10. 11. 12:22

A Lexum-Invest Kft. pályázatot hirdet civil szervezetek (egyesületek, alapítványok, nonprofit kft.-k) számára az országos online hírportál-hálózathoz történő médiapartnerségi csatlakozás tárgyában.

Munkaerő? Megtartom magamnak!

2018. 10. 09. 16:01

Új helyzethez kell hosszú távon hozzászoknunk Magyarországon és a régióban: a korábban korlátlannak hitt munkaerőről kiderült, hogy korántsem az. Ennek következményei pedig beláthatatlanok; lehet szimplán kellemetlen, de akár a vállalkozásunk léte is veszélybe kerülhet, ha a munkaerőhiány miatt nem tudjuk biztosítani cégünknél a fenntartható növekedést. E probléma megoldására próbált valamiféle receptet kínálni az az interaktív szakmai konzultáció, melyet a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Pannon-Work Csoport közösen rendezett a Nonprofit Gazdaságfejlesztő Szervezetek Házában Debrecenben.

Kétnapos pályaválasztási kiállítást tartottak – a Kamara részvételével

2018. 10. 09. 12:42

A "Szelet a vitorlába!" című pályaválasztási kiállításon a HBKIK standját is megtalálhatták a látogatók október 9-10-én, Debrecenben.

A Kamara Hajdúböszörményi Szervezete új helyen, új elérhetőségeken várja a vállalkozások képviselőit

2018. 10. 09. 12:32

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Hajdúböszörményi Szervezete értesíti az érintetteket, hogy irodája új helyen, új elérhetőségeken, bővített szolgáltatásokkal várja a hajdúböszörményi és térségi vállalkozások képviselőit, továbbra is segítséget nyújtva munkájukhoz.

ELITE Program a Kamarában

2018. 10. 08. 16:00

2018. október 8-án a Hajdú-Bihar Megyei és Iparkamara adott helyszínt az ELITE Program részletes bemutatását célzó üzleti reggelin, amely annak a programsorozatnak a része, melyet a Budapesti Értéktőzsde indított 2018 tavaszán.

Üzleti angol workshop-sorozat indul a Kamarában

2018. 10. 08. 11:56

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a VIABIZ Üzletfejlesztési Műhely szervezésében „BizAngol”elnevezéssel gyakorlat-orientált üzleti angol kommunikációs workshop-sorozat indul.

A Norvég nagykövet látogatása a Kamaránál

2018. 10. 05. 10:29

2018. október 5-én hivatalos látogatást tett a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában Őexc. Olav Berstad, a Norvég Királyság magyarországi nagykövete.

Debreceni srác Európa „tetején” – Interjú Sipos Kristóf Balázs, mechatronika Európa-bajnokkal

2018. 10. 02. 10:29

Aranyérmes lett a Sipos Kristóf Balázs és Takács Zoltán alkotta mechatronika csapat a szakmák európa bajnokságán (EuroSkills) Budapesten. A kezdetekről és a szépreményű folytatásról is beszélgettünk Kristóffal, aki debreceniként öregbítette városunk hírnevét.

Díjazták a Kézműves Remekeket is

2018. 10. 01. 11:16

A Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesületből 10 fő nyújtotta be pályaművét, melyek mindegyike megfelelt az elvárásoknak, a kimagasló színvonalú alkotások külön díjazásban részesültek a „Magyar Kézműves Remek” pályázat ünnepélyes díjátadó rendezvényén, 2018. szeptember 26-án.

Éremeső a szakmák Európa-bajnokságán!

2018. 10. 01. 09:59

A Hajdú-Bihar megyei versenyző, Sipos Kristóf Balázs csapattársával, Takács Zoltánnal elhozta az aranyérmet a mechatronika versenyszámban!

Amikor az álmok valóra válnak - Dreamnight a Nagyerdei Kultúrparkban

2018. 09. 27. 15:44

Dreamnight  – Álmodj velünk! – ezt a címet viselte az a rendhagyó program, melynek keretében Hajdú-Bihar megye 11 intézményéből érkezett ötszáz hátrányos helyzetű és állami gondoskodásban nevelt gyermeknek lehetett felhőtlen szórakozásban része szeptember 26-án.

Mesterkurzus a EuroSkills-en - A jövőt ma teremtjük

2018. 09. 27. 14:23

Szabó Péter, az FAG Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nagyvállalkozói tagozatának alelnöke tartott előadást a EuroSkills 2018 verseny helyszínén, a Hungexpo vásárközpontban.

Munkaerő? Megtartom magamnak! - Interaktív szakmai konzultáció október 9-én a Kamarában

2018. 09. 27. 10:12

Új helyzethez kell hosszú távon hozzászoknunk Magyarországon és a régióban: a korábban korlátlannak tekintett munkaerőről kiderült, korántsem az. Ennek következményei márpedig beláthatatlanok. Lehet szimplán kellemetlen, de a vállalkozás, a cég léte is veszélybe kerülhet, ha miatta nem biztosítható a fenntartható növekedés.

„Önök a versenyképességünk aranyfedezete”

2018. 09. 27. 09:46

A címbeli idézet Orbán Viktor miniszterelnöktől származik, aki a szakmák Európa-bajnoksága (Euroskills Budapest 2018) keddi ünnepélyes megnyitóján szólt a jövőnk zálogát jelentő ifjú szakemberekhez a Papp László Sportarénában.

A Hungexpo területén rendezett 3 napos megmérettetésen 28 ország 525 versenyzője méri össze a tudását 27 szakmában. Parragh László szerint a szakképzés digitális és modern időszaka most van születőben.

Debreceni gazdaság: mint a nyíl…

2018. 09. 27. 09:04

A több lábon állás adja a stabilitását a hajdú-bihari megyeszékhely gazdaságának.

 

Miközben igazuk van azoknak, akik a BMW leendő debreceni gyárára mint az eddigi tőkebefektetések egyfajta „koronázási ékkövére” tekintenek, azt sem szabad elfelejteni, hogy a megyeszékhely gazdasága szerencsére hagyományosan több lábon áll, ami egy dekonjunktúra idején csökkenti a kitettségét más, hasonló városokkal szemben – erről Dr. Papp László polgármester beszélt a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökségi ülésén.

Jön a szakmák Európa Bajnoksága!

2018. 09. 24. 10:57

Szeptember 26-28. között Budapesten a Hungexpo területén rendezik meg a 2018-as szakmák Európa-bajnokságát, a EuroSkills Budapest 2018-at. A komoly szakmai megmérettetésen Európa legfelkészültebb fiataljai mérik össze tudásukat: 28 ország 530 versenyzője 37 szakmában előreláthatóan 80 000 látogató előtt versenyez. Pattanásig feszült idegek, bravúros győzelmek, feledhetetlen élmények és látványos ceremóniák: így lehet jellemezni a háromnapos nemzetközi versenyt.

Elindult az Enterprise Europe Network debreceni irodájának hivatalos Facebook oldala

2018. 09. 24. 10:17

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában működő Enterprise Europe Network iroda mostantól a Facebookon keresztül is elérhető a Hajdú-Bihar megyei kis- és középvállalkozások számára.

Nemzetközi üzletember-találkozót szerveznek Ungváron

2018. 09. 21. 17:00

A Kárpátaljai Kereskedelmi és Iparkamara nemzetközi üzletember-találkozót rendez november 22-23-án Ungváron.

Kézművesremekek „jönnek szembe” a főtéren - A Kossuth téren várja az érdeklődőket két napig a 8. Debreceni Kézműves Fesztivál

2018. 09. 21. 13:27

„Mindenekelőtt a népi iparművészeknek és a kézműveseknek jár a köszönet azért, hogy ezeket az igazi műremekeket a legkülönbözőbb népi mesterségek képviseletében immár 8. alkalommal varázsolták ide a nagyközönség elé” - kezdte köszöntőjét Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a rendezvény fővédnöke.

Az energiaszintünk is „menedzselhető”

2018. 09. 18. 08:00

Belső erőforrásaink mozgósítása, megőrzése és feltöltése egyaránt szükséges a sikerhez.

 

Mi kell ahhoz, hogy az életben (legyen az magánélet vagy a munka világa) tartósan jól teljesítsünk és ezáltal sikeresek legyünk? Megfelelő belső energiaszint. De hogyan tudjuk ezt mérni, adott esetben mozgósítani, megőrizni és szükség esetén feltölteni? Ezekre a kérdésekre keresték a választ kis- és középvállalkozók a PLATO-program szeptemberi összejövetelén a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában.

Pályázatot hirdettek az "Egészséges munkahelyek - Helyes Gyakorlat Díj" elnyerésére

2018. 09. 18. 07:50

A Pénzügyminisztérium Munkavédelmi és Munkafelügyeleti Osztálya felhívást tett közzé, amelyet az „Egészséges munkahelyek – Kezeljük helyesen a veszélyes anyagokat” című kampány keretében hirdettek meg a „Helyes Gyakorlat Díj” elnyerésére.

Konferenciát szervez a Magyar Vámügyi Szövetség Egerben

2018. 09. 17. 00:00

A Magyar Vámügyi Szövetség október 12-13. között Egerben rendezi meg hagyományos őszi vámkonferenciáját. A konferencián a vám, adó és környezetgazdálkodási szakmai munkát érintő legaktuálisabb témákról adnak tájékoztatást.

Felfigyeltek az okos élelmiszerekre - A Hajdúsági Sütödék-csoport koncepciója is bekerült a 100 legérdekesebb magyar innováció közé

2018. 09. 17. 00:00

A Hajdúsági Sütödék-csoport 17 éve indította útjára a Smart Food (Okos Élelmiszer) című kutatási programját, amelynek célja alapvető és bizonyítottan az egészséget támogató élelmiszerek kifejlesztése volt. A kormány innovációt támogató törekvéseivel összhangban a napokban jelent meg „A 100 legérdekesebb magyar innováció 2018” című exkluzív kiadvány, amelybe beválasztották a Smart Food-koncepciót is.

 

Mintegy 60 milliárd forintos hitelkeretre pályázhatnak a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások - Nulla százalékos kamattal az OTP MFB Pontjain

2018. 09. 14. 09:20

2018 szeptemberétől európai uniós forrásból származó, kamatmentes hitel vehető igénybe a mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai korszerűsítéséhez. Az MFB Pontokon igényelhető források országszerte 163 OTP fiókban érhetők el.

Tanévnyitó konferencia: a szakképzés a jövő megélhetésének lehetősége

2018. 09. 13. 12:12

Pályaválasztásról és a szakmák jövőjéről is szó volt a Regionális Szakképzési és Felnőttképzési Tanévnyitó Konferencián, amelyet tegnap délután tartottak meg Debrecenben, a Kölcsey Központban. A szakmai konferencián és kiállításon a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is képviseltette magát. 

Új hitelprogramok a vállalkozások digitális felzárkóztatásáért

2018. 09. 12. 14:59

A Modern Vállalkozások Programja keretében újabb hiteltermékekhez juthatnak hozzá a hazai mikro-, kis-, és középvállalkozások, illetve startupok.

Új helyre költözik a HBKIK Hajdúböszörményi Szervezetének irodája

2018. 09. 12. 00:00

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Hajdúböszörményi Szervezete értesíti az érintetteket, hogy irodája új helyen, a Kossuth utcán kerül kialakításra.

GINOP-2.1.8-17 A KKV-k versenyképességének növelése adaptív technológiai innováció révén

2018. 09. 07. 12:58

A Felhívás olyan eszközök, immateriális javak beszerzését támogatja, amelyek a támogatást igénylő vállalkozásnál a támogatási kérelem benyújtásakor nem álltak rendelkezésre és beszerzésük révén a támogatást igénylő vállalkozásnál

• új vagy lényegesen módosított termék, szolgáltatás, eljárás jön létre, vagy

• új vagy lényegesen módosított eljárás, technológia alkalmazására, piaci bevezetésére kerül sor.

Az Év Üzlete 2018. évi díjazottja a Platan Garden & Restaurant

2018. 09. 04. 11:32

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Hajdúszoboszlói Szervezete több mint tizenöt éve alapította az elismerést. A hagyományteremtő kezdeményezés a város arculatát meghatározó kereskedelmi és vendéglátó üzleteket ösztönzi a színvonalas megjelenésre, Hajdúszoboszló sajátosságainak figyelembe vételével.

Orvostechnikai eszközök gyártására vonatkozó új előírások

2018. 09. 03. 11:09

Az Európai Bizottság új rendelkezéseket fogadott el az orvostechnikai eszközök és az in vitro diagnosztikai eszközök gyártására vonatkozóan az Európai Unió területén.

NAV: A csalók nem adják fel!

2018. 08. 31. 12:02

Tucatszám érkezik bejelentés a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz miszerint csalók küldenek a NAV nevében hamis elektronikus leveleket, hogy adó-visszatérítésre hivatkozva személyes ügyféladatokat szerezzenek meg.

NAV: Nagy összegű készpénzzel érkezik az Európai Unióba? Akkor erre figyeljen!

2018. 08. 30. 15:20

Kellemetlen meglepetésben lehet része annak, aki nem tesz írásban bejelentést, ha legalább 10 ezer eurónak megfelelő készpénzzel lépi át az Európai Unió határát.

Megnyílt a Vállalkozások Információs Pontja Debrecenben

2018. 08. 30. 11:24

Újabb segítség a debreceni kis- és középvállalkozások számára. Gyors és hatékony ügyintézéssel várják őket az Új Városházán kialakított Vállalkozások Információs Pontján.

Munkahelyet teremt? Támogatják

2018. 08. 29. 15:00

Munkahelyteremtő beruházásokra szeptember 10-ig lehet pályázni a KKV-knak.

 

Az NFA-2018-KKV pályázati felhívás célja a mikro-, kis- és középvállalkozások fejlődésének, gazdaságban betöltött szerepének, piaci pozíciójának a javítása, illetve ennek érdekében az új munkahelyek létrehozását eredményező beruházások támogatása. A keretösszeg országosan 6 milliárd forint, mely összegből mintegy 600 kis- és középvállalkozó hozzávetőleg 3 ezer új munkahelyet hozhat létre – hangzott el a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya közös keddi rendezvényén.

Tájékoztató rendezvény a KKV-k munkahelyteremtő beruházásainak támogatásáról

2018. 08. 21. 15:52

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályával együttműködésben tájékoztató rendezvényt szervez a „KKV-k munkahelyteremtő beruházásainak támogatása” című pályázati kiírásról augusztus 28-án.

Volt, aki csomagolt dióval érkezett

2018. 08. 17. 17:00

Az asztalok egyik végén a külföldi vendég, míg a másikon a hazai partner foglalt helyet.

 

A 27. Farmer Expo számos szakmai programja közül is kiemelkedett az a nemzetközi (magyar-ukrán-román) üzletember-találkozó, melynek (a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. szervezésében) pénteken a Magház adott otthont.

Nemzetközi üzletember-találkozó és díjátadás a Farmer Expón

2018. 08. 17. 15:00

A 27. Farmer Expo nyitónapján, augusztus 17-én, pénteken tartották meg a Kamara Enterprise Europe Network irodája, valamint a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. szervezésében azt a nemzetközi (magyar-ukrán-román) üzletember találkozót, melyre a két országból mintegy húsz cég és intézmény 24 képviselője érkezett.

„Tudás nélkül nem haladunk”

2018. 08. 17. 14:00

Négy nap, tíz rendezvény, 300 kiállító, 17 ezer négyzetméteren, és vélhetően több tízezer látogató – ezek az idei Farmer Expo főbb számai, melynek ünnepélyes megnyitóján részt vett Nagy István agrárminiszter is.

NAV: Az adózón múlik, lesz-e bírság

2018. 08. 17. 13:02

Augusztustól az adózó magatartásán múlik, hogy kap-e bírságot a NAV-tól az elmulasztott, vagy késedelmes, hibás online számlaadat-szolgáltatás miatt. Amennyiben minden tőle telhetőt megtett az adatszolgáltatás teljesítése érdekében, akár mentesülhet is a szankció alól.

Sporteszközökkel a terápiás fejlesztésért

2018. 08. 13. 16:28

A HBKIK számára kiemelten fontos a társadalmi szerepvállalás, valamint az olyan tevékenységek ösztönzése és támogatása, melyek nem csupán gazdasági, hanem társadalmi fejlődést is eredményeznek. Ezúttal a hajdúnánási Mi Érted Élünk Egyesület számára nyújtott a Kamara támogatást, melynek köszönhetően az egyesület torna- és sporteszközöket tudott beszerezni, elősegítve a fogyatékkal élő vagy hátrányos helyzetű gyermekek terápiás fejlesztését.

Debreczeni mézes-mázas - 200 éves édes hagyomány

2018. 08. 13. 16:09

Egy példa nélküli összefogás eredményeként a több mint 200 éves debreceni cukrászat hagyományát öregbítve idén a virágkarneválra több kézműves cukrász, egy mézeskalácsos népi iparművész és egy séf közösen megalkotta Debrecen város tortáját.

A Kamara is díjazta a legjobbakat a VII. Hajdúsági Expón

2018. 08. 13. 13:56

Augusztus 10-én, pénteken nyitotta meg kapuit Hajdúböszörményben a VII. Hajdúsági Expo, Ipari, Kereskedelmi, Mezőgazdasági és Erdészeti Gépkiállítás és Termékbemutató.

Farmer Expo; miniszteri vizittel

2018. 08. 02. 15:46

Nemzetközi üzletember-találkozó is színesíti a programot, a kereskedelmi és iparkamara jóvoltából.

Az iparkamara elnöke reméli, a BMW-nek sok debreceni beszállítója lesz

2018. 08. 02. 12:02

Hírlevélben máris tájékoztatja a BMW azokat a munkavállalókat, akik szeretnének majd új debreceni gyárukban dolgozni. Ahogy tegnap Papp László polgármester fogalmazott, a német vállalat betelepülése átírja Debrecen jövőjét. A dehir.hu cikke összefoglalást ad arról, hogy képzési-oktatási és gazdasági szempontból mire lehet számítani.

BMW-gyár: a műszaki képzésé a jövő

2018. 08. 02. 10:44

A BMW ideérkezése előtt a Debreceni Egyetemet is átvilágították, felmérték a német cég szakemberei.

MARKETPLACE AUSTRIA FOOD 2018

2018. 08. 02. 09:39

Idén 13. alkalommal kerül megrendezésre MARKETPLACE AUSTRIA FOOD 2018 élelmiszeripari fórum.

Továbbtanulás újratervezve

2018. 08. 01. 14:59

Ha lemaradtál álmaid egyeteméről, ha a pótfelvételi számodra nem pálya, ha a kétségbeesés helyett a cselekvésre voksolsz, akkor olvass tovább – péntek délig még jelentkezhetsz!

BMW gyár épül Debrecenben

2018. 07. 31. 16:41

Gyárat épít a BMW német autógyártó vállalat Debrecenben – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Megjelent az NFA-2018-KKV munkahelyteremtő pályázat

2018. 07. 26. 14:43

A Pénzügyminisztérium a Nemzeti Foglalkoztatási Alap 2018-2019. évi központi kerete terhére 6 milliárd Ft támogatási keretösszeggel hirdette meg munkahelyteremtő pályázatát.

Bárkiből válhat e-Dávidból e-Góliát - Google Digital Workshopot rendeztek a kkv-k-nak a kamara székházában - galériával

2018. 07. 25. 09:08

Elkezdődött a nagy generációváltás, ami reményeink szerint azt fogja eredményezni, hogy a digitalizáció még inkább teret hódít a vállalkozások hétköznapjaiban is. Ebben kíván segítséget nyújtani a Modern Vállalkozások Programja. Az internetes kereskedelem kapcsán azt mondhatjuk, hogy a magánéletben már majdnem mindenki profi, ugyanakkor az online-piactéren való eligazodás a cégeknél még kevésbé elterjedt. Ebben próbálunk (a Google partnersége révén) Önöknek olyan ismereteket átadni, amelyeket akár már holnaptól beépíthetnek a vállalkozói karrierjük továbbépítésébe – fogalmazott köszöntőjében Dr. Skultéti Éva, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára a keddi Digitális Kkv-napon.

Tájékoztató a Létszámleépítések megelőzése és kezelése programról

2018. 07. 24. 14:17

Az alábbiakban a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának tájékoztatóját olvashatják a GINOP-5.3.10-17-2017-00001 Létszámleépítések megelőzése és kezelése című kiemelt munkaerőpiaci projektről.

GREEN BRANDS: egy fenntarthatóbb és élhetőbb Magyarországért!

2018. 07. 11. 09:00

Ausztria és Németország után Magyarországon is megkezdi működését a GREEN BRANDS független nemzetközi minősítő szervezet.

Digitális KKV Nap - Google Digital Workshop: e-kereskedelem, online marketing rendezvény a kamarában!

2018. 07. 10. 00:00

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Modern Vállalkozások Programja Digitális KKV Napot szervez „Google Digital Workshop – e-kereskedelem, online marketing” címmel 2018. július 24-én Debrecenben, a Nonprofit Gazdaságfejlesztő Szervezetek Házában.

Felhívjuk az esemény iránt érdeklődők szíves figyelmét, hogy a rendezvényre a regisztráció lezárult!

Számlaadat-szolgáltatás: online - galériával

2018. 07. 04. 14:19

Jelentős változásokkal kell szembenézniük a vállalkozásoknak idén július 1-től.

 

Az áfakörbe tartozó vállalkozások esetében júliustól lépett hatályba a valós idejű online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség. Az új szabályozás részleteiről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai tájékoztatták a „Vállalkozói Akadémia” sorozat keretében a jelentős számban megjelent érdeklődőket szerdán a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában.

Harmadik alkalommal hirdetik meg Az Év Felelős Foglalkoztatója című pályázatot

2018. 06. 20. 08:41

Az OFA Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (OFA Nonprofit Kft.) harmadik alkalommal hirdeti meg Az Év Felelős Foglalkoztatója elnevezésű pályázatát, idén a GINOP 5.3.6.-17-2017-00001 „Vállalati felelősségvállalás ösztönzése és állásfeltárás” kiemelt projekt keretében.

Videó: A pályaorientációs tábor második napján a gasztronómia állt a középpontban

2018. 06. 20. 08:22

Általános iskolásoknak szervezett pályaorientációs nyári tábort a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A tábor második napján a pincér, a szakács és a cukrász szakmákba nyerhettek bepillantást a gyerekek. A hatodik és hetedik osztályos tanulók minden nap más-más szakmát ismerhetnek meg testközelből. A „Teszteld a pályád!” programmal a Kamara célja, hogy segítse a fiatalokat a pályaválasztásban. A pályaorientációs nyári tábor második napjáról a DTV készített felvételt. 

Július 4: Vállalkozói Akadémia a Kamarában - Fókuszban a NAV Online Számlaadat szolgáltatása!

2018. 06. 20. 00:00

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Vállalkozói Akadémia rendezvénysorozat keretében ismét szakmai tájékoztatót tart, ahol a július elsején induló Online Számla rendszer tudnivalóiról tájékozódhatnak azok, akik ellátogatnak július 4-én a Nonprofit Gazdaságfejlesztő Szervezetek Házába.

A befektető minden kívánságát lesik

2018. 06. 19. 11:45

Debrecen városa és a kamara partnerségre vállalkoztak a helyi gazdaság élénkítésében.

 

Nagyon fontos, amikor gazdaságfejlesztésről beszélünk, ne pusztán Debrecenben, hanem a megyében, sőt a régióban gondolkozzunk. Hiszen valamennyiünk érdeke az, hogy a debreceni fejlesztések multiplikáló hatása messze túlmutasson a megyeszékhelyen, lehetőséget adva ezáltal a vidéken élő tíz- és százezreknek is. Baranya megye után Hajdú-Biharban a legalacsonyabb az egy főre jutó ipari termelés, feladat tehát van bőven. Erről Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke beszélt a kamara hétfői elnökségi ülésén, melynek egyik előadója Dr. Barcsa Lajos alpolgármester volt. Elhangzott, hogy a kamara több közös programot indít a kormánnyal. Ilyen a mentorprogram, és ilyen az Ipar 4.0 mintagyár projekt is. A cél az, hogy a kicsik a nagyoktól tanulhassanak, és ezáltal a kkv-szektor versenyképessége érezhetően javuljon.

Veszteség minden, amiért a vevő nem fizet

2018. 06. 15. 13:00

A LEAN filozófia igazából minden olyat problémának tekint, ami eltér a sztenderdtől.

 

A hozzáadott értéket egy termelési folyamat során növeli, miközben a veszteséget csökkenti. Mi az? Akár ezzel a találós kérdéssel is kezdhette volna a prezentációját Kóka Imre, a TEVA Gyógyszegyár Zrt. LEAN-vezetője, aki a PLATO vállalkozói nap egyik előadója volt a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában.

Informatikai „evangelizáció” a cél - A Kamara segít a vállalkozásoknak megtenni az első lépéseket a digitális világ felé

2018. 06. 15. 10:01

„Minden cégnek érdemes tisztában lennie azzal, hogy mije van. Azt mindenki tudja, hogy a cégének hány széke, meg asztala van, milyen ingatlanai vannak, és azoknak mennyi az értéke, ugyanakkor azzal csak nagyon kevesen vannak tisztában, hogy milyen adatvagyonnal rendelkeznek, és az mennyit ér. Ezt feltétlenül érdemes felmérni és nyilvántartani, hiszen az adatvagyon védelme legalább olyan fontos, mint a gépeké vagy az épületeké” – ezekkel a szavakkal nyitotta meg Dr. Skultéti Éva, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára a Digitális KKV Napot a Kamarában, ahol ezúttal az adatvédelem és az IT-biztonság is terítékre került. Tették pedig mindezt a Modern vállalkozások programja keretében csütörtökön, a Kamara székházában.

„Szakmát tanulni márpedig nem zsákutca”

2018. 06. 07. 08:30

Soha ilyen kedvező finanszírozás nem társult a szakmunkástanulók gyakorlati képzéséhez.

 

Néhány nappal azután, hogy a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara építőipari szakmai kollégiuma ülésén téma volt az égető szakemberhiány, most a gépipari szakmai kollégium tagjai beszéltek arról, hogy a két iparág gondjai egy tőről fakadnak. Makrogazdasági szinten ez azért különösen nagy gond, mert Varga Mihály pénzügyminiszter éppen a napokban jelentette ki, hogy a magyar gazdaságnak két húzóágazata van: a gépipar és az építőipar.

A részvétel kötelező! Július elsején indul az Online Számla rendszer

2018. 06. 07. 08:00

2018. július elsejétől éles üzemben fogadja a vállalkozások számláinak adatait az Online Számla rendszer. A csaknem féléve tartó tesztüzemből még három hét van hátra a számlázó programok fejlesztésére vagy egy adatszolgáltatásra felkészített számlázó program beszerzésére. A kötelező adatszolgáltatásra való felkészüléshez minden információ megtalálható a NAV Online Számla aloldalán.

Ezer sebből vérzik az építőipar

2018. 06. 06. 17:00

Jó lenne, ha minél egyenletesebb lenne a közszféra beruházási célú költekezése.

 

Varga Mihály pénzügyminiszter a napokban beszélt arról, hogy a hazai gazdasági növekedésnek két húzóágazata van: a gépipar és az építőipar. Ez utóbbi például az egy évvel ezelőttihez képest 23 százalékkal nőtt, és ez a növekedés a következő évben is folytatódik. Úgy legyen, ránk férne nagyon! Ez utóbbi félmondatot már én teszem hozzá, de talán ti is egyetértetek vele – ezekkel a szavakkal köszöntötte Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamra elnöke a regionális építőipari konferencia résztvevőit a kamara székházában.

Segítenek ugrani a „gazellának”

2018. 06. 06. 14:13

Hogyan legyünk sikeresek a nemzetközi piacon? A kamara partner a válaszok megtalálásában.

 

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában (HBKIK) működő Enterprise Europe Network hálózat ScaleMeUpHungary elnevezésű projektjével támogatja a gyors növekedési és innovációs potenciállal rendelkező kkv-kat, más néven „gazellákat” a nemzetközi versenyképességük elősegítése céljából. E cél elérése érdekében regionális és központi workshopokon választják ki a 12 legjobb „gazella” vállalkozást, amelyek kiemelt, személyre szabott, több napos coaching és mentoring szolgáltatásban részesülnek, díjmentesen – tájékoztatta a „Hogyan legyünk sikeresek a nemzetközi piacon?” című workshop résztvevőit kedden a kamara székházában Iván Gábor, a HBKIK innovációs munkatársa.

Külkereskedelmi árukárok, áruhiányok, sérülések vizsgálata, minőségellenőrzés

2018. 06. 04. 11:48

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezeti egységei között évtizedeken át működött a független és semleges Kárbiztosok Testülete, amely klasszikus kamarai tevékenység keretében töltött be független kárszakértői, kárbiztosi és kárrendezői szerepet a külföldi biztosító intézetek megbízásából. 2005-től, az MKIK Szolgáltató Nonprofit Kft. nyújtja a fenti hagyományokhoz hű, azonos színvonalú, nemzetközileg is elismert kárbiztosi szolgáltatást független megbízott igazságügyi szakértőin keresztül. 

Pályaorientációs szakmai nap az NI és a HBKIK együttműködésében

2018. 05. 30. 15:17

Osztályfőnökök és pályaorientációval foglalkozó kollégák vehettek részt 2018. május 25-én a National Instruments debreceni gyártóbázisán tartott pályaorientációs napon. A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ezúttal is az iránytű szerepét töltötte be – a diákok továbbtanulási törekvéseit támogató és segítő pedagógusok valamint az elektronikai iparban, a mérés- és irányítás automatizálás terén piacvezető National Instruments között.

Vállalkozói fórum Nagyhegyesen

2018. 05. 30. 12:38

A települési önkormányzatokkal folytatott együttműködés keretében az Európai Adatvédelmi Rendeletről és a tanulóképzés kérdéseiről tartottak 2018. május 23-án előadást az érdeklődőknek.

De mégis, ki fog itt falat rakni?!

2018. 05. 30. 08:11

A „munkaképes korú” és a „munkavégzésre képes” két külön fogalom. Nem keverendők össze.

 

2007-13 között, a recessziós időszakban 85 ezren hagyták el az építőipart (jó részük külföldre ment dolgozni), napjainkra azonban ismét munkaerőhiánnyal küzd az ágazat – hangzott el egyebek mellett a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara építőipari szakmai kollégiumának ülésén.

 

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2018. május 24-én tartotta Küldöttgyűlését

2018. 05. 24. 15:35

A Küldöttgyűlés a Kamara 2017. évi egyszerűsített éves beszámolóját és a 2018. évi üzleti tervét az előterjesztésnek megfelelően elfogadta. A 2017. évi egyszerűsített éves beszámoló teljes terjedelmében megtekinthető a Kamara Vörösmarty u. 13-15. szám alatt található működési helyén, valamint a www.hbkik.hu oldalon.

Kamarai küldöttgyűlés: jó gazda módjára

2018. 05. 24. 15:11

Számvetést készített a megyei kereskedelmi és iparkamara; a küldöttek elfogadták.

 

A kamara folyamatos működése biztosított volt, bevételei fedezték a kiadásait. Az eredményes működéshez (a költséghatékony és költségtakarékos gazdálkodás mellett) a pályázatokon való sikeres részvétel is hozzájárult – hangzott el egyebek mellett a 2017-es évi gazdálkodás kapcsán a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara küldöttgyűlésén. A 2018-ra összeállított üzleti tervről a testület megállapította, hogy annak célkitűzései megalapozottak, megvalósításának forrásai biztosítottak, így az alkalmas a megvitatásra és az elfogadásra.

Ezek a tárgyak nem egy porosodó vitrinbe valók

2018. 05. 18. 09:11

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara különdíját Szűcs Imre, a népművészet mestere vehette át.

 

A népi kultúra nemcsak a múlt, hanem a jövő is. Nekünk, magyarok számára különös jelentőséggel bír, ezért bízom benne, hogy mind többen lesznek ebben a hazában, akik értékként tekintenek kulturális örökségünkre – ezekkel a gondolatokkal kezdte köszöntőjét Kékedi László, a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának vezetője a X. Fazekas Fesztivál megnyitóján a Kölcsey Központban.

Építőipari konferenciát rendez a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

2018. 05. 17. 17:43

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Békés, a Szabolcs-Szatmár-Bereg és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamarákkal együttműködésben, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szakmai támogatásával Regionális Építőipari Konferenciát szervez június 6-án, Debrecenben.

Átadták a díjakat a X. Nemzetközi Fazekas Fesztivál és kiállítás megnyitóján

2018. 05. 17. 16:42

Idén összesen 21 fazekasmester küldött be pályaművet a nívós tárlatra, alaposan feladva a leckét a rangos szakemberekből álló zsűrinek. A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara különdíját végül a tiszafüredi Szűcs Imre, a népművészet mestere vehette át Radics Lászlótól, a kamara kézműves tagozatának alelnökétől május 17-én, a Kölcsey Központban.

Európa Nap, kamarai „étlappal”

2018. 05. 16. 13:24

Az Enterprise Europe Network hálózatához tíz éve csatlakozott a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

 

Európa Napot rendezett az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének megyei tájékoztatási központja május 10-én, csütörtökön a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán.

 

Multi nem létezhet beszállítók nélkül

2018. 05. 16. 13:09

Vásárolni szeretnénk önöktől – mondta a GE Magyarország alelnöke a helyi vállalkozóknak.

 

Magyarországon a kkv-szektor alkalmazza a munkavállalók legnagyobb részét, ugyanakkor hozzájárulása a GDP-hez alacsony. Ezért az ágazat versenyképességének és digitális képességeinek a fejlesztése a kormány és a nemzetközi nagyvállalatok közös érdeke - ezt hangsúlyozta több előadó is a GE beszállítói fórumán, melyet a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, illetve a Debreceni Egyetemmel közösen szerveztek meg a DE Böszörményi úti campusán. Az érdeklődő helyi vállalkozók zsúfolásig megtöltötték az egyik nagy előadót.

Kibővített Építőipari Szakmai Kollégiumi ülést rendez a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

2018. 05. 16. 12:57

A Szakmai Kollégium soron következő – kibővített – ülésének célja az építőipari vállalkozások tájékoztatása a számos helyen gondot okozó szakemberhiány enyhítése, illetve a szakember-utánpótlás lehetőségeinek ismertetése. A rendezvény további célja az építőipari vitatrendezésben fontos szerepet játszó Teljesítésigazolási Szakértői Szerv működésének bemutatása.

Az atomenergetikai ipar üzleti lehetőségei Magyarországon

2018. 05. 16. 10:37

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar - Orosz Tagozatának Paks Szekciója az „AtomBusiness.hu”-val közösen 2018. május 22-én 10:00 órától tájékoztató fórumot szervez „Az atomenergetikai ipar üzleti lehetőségei Magyarországon” címmel.

 

Kéz a kézben; a kézművesekkel - A kamarai együttműködés a népi kézművesség értékeinek a megőrzését célozza

2018. 05. 16. 08:57

Együttműködési megállapodást írtak alá hétfőn (a X. Nemzetközi Fazekas Fesztivál apropóján) a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület képviselői.

Hamar kiderült: közösek a gondjaik - Gépipari szakmai kollégium alakult a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában

2018. 05. 08. 14:57

Lassan nem múlik el hét úgy, hogy (közös érdekek, vagy éppen azonos problémák mentén) ne alakulna valamilyen klub vagy szakmai kollégium a megyei kereskedelmi és iparkamara égisze alatt. Legutóbb a Gépipari Szakmai Kollégium alakuló ülésén jártunk, ahol hamar kiderült: érkezzenek bár a piaci szereplők a szakterület bármely szegmenséből, a szakképzés régről fakadó problémái vagy éppen az égető szakemberhiány ugyanúgy fáj valamennyiüknek.

Szituatív tárgyalástechnikák, avagy: az asztal két oldalán

2018. 05. 08. 14:37

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (az Enterprise Europe Network program keretében) idén nyolc, egynapos tréninget szervez (PLATO vállalkozói szakmai napok néven), melynek célja közös munka keretében biztosítani a csoportos tanulás, a tapasztalatcsere, a hálózati működés, az üzleti fejlődés és kapcsolatépítés eredményességét. A második összejövetel témája a szituatív tárgyalástechnikák megismerése és begyakorlása volt.

Gazdasági Vezetők Klubja alakult

2018. 04. 27. 11:43

Néhány héttel azután, hogy a megyei kereskedelmi és iparkamarában HR-klub alakult, most a nagyobb cégek gazdasági vezetői hozták létre a kamarán belül a maguk klubját. Az alakuló ülésen Dr. Skultéti Éva, a kamara főtitkára elmondta: a célunk az volt, hogy azokat a gazdasági szakembereket ültessük egy asztalhoz, akiknek van vagy lehet mondanivalójuk egymás számára.

A pénzdömping utolsó, nagy rohama - Skultéti Éva szerint nemcsak a kézzel fogható bankó, de a tudás és az információ is pénz

2018. 04. 27. 11:18

Pénz, de honnan? címmel rendezett roadshow-t KKV –döntéshozóknak Debrecenben a Piac és Profit című szaklap. A konferencia kiemelt szakmai partnere a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara volt. Az esemény előadói olyan exkluzív információkat osztottak meg a térség kkv-döntéshozóival, amelyekkel versenyelőnyre tehetnek szert. Persze, csak akkor, ha időben lépnek!

Vállalkozások Információs Pontja (VIP)

2018. 04. 26. 12:07

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata kiemelt feladatának tartja a kis- és középvállalkozások segítését, a velük való rendszeres kapcsolattartás feltételeinek megteremtését a város gazdaságfejlesztési feladatait koordináló EDC Debrecen Nonprofit Kft. mellett a Polgármesteri Hivatal szervezeti egységei útján is. A várhatóan májusban induló Vállalkozások Információs Pontja a vállalkozói szféra komplex, több hivatali szakterület összehangolt ügyintézését igénylő ügyeinek hatékonyabb megoldását, a szakszerű és széleskörű tájékoztatást és az ügyfélelégedettség növelését szolgálja.

A Magyar Üzleti Felelősség Díj és a CSR Hungary Díj

2018. 04. 26. 11:45

Magyarország vezető vállalati felelősségvállalás fórumának díjára ez idáig több mint 200 magyar és külföldi érdekeltségű, nagy és KKV cég pályázott. A ma már önkéntes 2 éves Védjegyhasználati Programhoz kapcsolódó elismerés 2018-ban is értékeli a kiemelkedő fenntarthatósági és CSR kezdeményezéseket.